Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 18. maj 2010

Tid til en øl - Samuel Smith Taddy Porter

18. Maj 2010

Hjemvendt efter lærermøde var tiden inde til at nyde en god engelsk aftenøl – ”Taddy Porter” fra Samuel Smith. Eller rettere ”The Famous Taddy Porter” som der står på etiketten. Den er formodentlig ”famous” fordi den engelske ølguru Michael Jackson har omtalt den som en af verdens 5 bedste øl. Han skriver også: ”Beautiful balanced – a british classic”

Taddy er selvfølgelig kælenavnet for byen Tadcaster, hvor bryggeriet ligger. Denne porter blev relanceret i 1979 efter at have været væk i 50 år. Det er en autentisk porter – brygget efter gammel opskrift. Den har vundet platin i porterkategorien ved World Beer Championship.

Jeg synes den sort/hvide/røde etiket er iøjnefaldende. Den er lidt klassisk, men samtidig antyder den kraft, nærmest fare. En stærk solid øl.

Den er nu ikke overvældende stærk – 5,0% - men det regnes ofte for stærkt i England. Brygget på bygmalt og ristet umaltet byg, rørsukker og humle ( ikke specificeret ), samt ”seaweed finings” og CO2.

”Finings” er forskellige ingredienser, der tilsættes til sidst under brygningen for at fjerne organisk materiale og gøre øllet klart. Fra gammel tid har man brugt æggehvider, blod, mælk og mos, men nu bruger man isinglass, gelantine, en masse forskellige kemiske stoffer - og altså søgræs.

Det er en kulsort øl med cafe-au-lait-farvet skum. Duften er svag, men man aner ristet malt, sveske og et strejf af engelsk lakrids. Øllet føles let i munden ( Co2 og ristet byg), men bliver ikke så tør som Guinness, sikkert pga. rørsukkeret. Der er en let sødme, men ellers er smagen præget at ristede nuancer og engelsk lakrids, der dukker frem ind imellem. Behagelig ristet eftersmag med balanceret humle.

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar