Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 19. maj 2010

Tid til en øl - Samuel Smith Old Brewery Pale Ale

19. Maj 2010

Da Samuel Smith i 1758 etablerede bryggeriet var der en gammel brønd på området. Den var sunket ned i jorden, men man benytter den stadig. Vandet hentes 85 feet under jordovefladen ( jeg ved ikke, hvor meget det er i meter ). Old Brewery refererer sandsynligvis til det faktum, at bryggeriet blev delt mellem 2 fætre, hvor William Smith oprettede et nyt bryggeri på nabogrunden ( hvor John Smith’s øl bliver brygget nutildags – hele historien kommer en anden dag ). Det er altså Samuel Smith, der beholdt ”The Old Brewery”

”Old Brewery Pale Ale” er en typisk engelsk bitter på 5,0%, hvilket er normalt på flaske, men ikke på fad. Der er benyttet en gammel gærstamme fra o. 1900 – det er en af de ældste uændrede stammer i England. Som en bibemærkning kan nævnes, at denne øl er Inspector Morse’ yndlingsøl.

Samuel Smith benytter en gammel teknik  til gæringen – kendt som ”The Yorkshire Squares”. Det er 2 store skiffertanke, der er placeret ovenpå hinanden og forbundet med et rør. Urten og gæren anbringes i det nederste kar og under gæringen presses det hele op i det øverste kar. Her aflejres gærresterne og øllet løber tilbage til det nederste kar gennem nogle slanger. Bryggeriet er det sidste i Yorkshire til at benytte denne teknik.

Metoden skulle give et naturligt kulsyreindhold, men alligevel ser vi, at man tilsætter ekstra CO2 til næsten alle øl. ( Fint, så er der en anvendelse for det, men om bryggeriet bliver CO2-neutralt af det, tror jeg ikke )
”Old Brewery Pale Ale” er en klar, nærmest orange øl, med groft hvidt skum og mange livlige bobler. Duften er svag og virker nærmest neutral. Den er let drikkelig og føles livlig pga boblerne.
Smagen er maltet, en lille smule sur, men med en meget fin afslutning med en markant humleprofil. Eftersmagen er god og ikke for kort.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar