Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 10. juli 2010

Tid til en øl - Viborg Bryghus Skovgaard Bryg

10. juli 2010

I dag har vi været i Vesterhavet for første gang i år. Det var lige lidt koldt, men da vi først var kommet under var det jo bare dejligt. Vi tager sikkert af sted i morgen også, hvis ikke tordenregnen  står ned. Desværre lader det til, at den vil passere Hals Skansespil lige midt i forestillingen.

I går tog vi atter hul på en sølvbryllupsgave. Et besøg på Skovgaard Museet i Viborg med efterfølgende grillmad i venners have. Meget hyggeligt.

Skovgaard Museum har til huse i det gamle rådhus lige ved siden af domkirken. Det blev opført i 1728 og har siden været sparekasse, lazaret og meget andet. I 1981 overtog Skovgaard Museet så stedet. Det er oprettet for at hædre kunstneren Joakim Skovgaard, der jo fra 1901 – 1913 udsmykkede kirken ved siden af.

Det var nu ikke hans billeder vi kom for at se, men en udstilling af Dronning Margrethe med motiver fra hele hendes virke. Her var tushtegninger fra ”Ringenes Herre”, malerier i forskellige tekniker, decoupage, bispekåber og kostumer fra flere forestillinger. Derudover kunne man se filmene ”De vilde svaner” og ”Snedronningen” på videoskærme. En meget spændende udstilling.

Museet solgte også et specialbryg fra Viborg Bryghus – lavet til museet og denne udstilling. Den blev frigivet 8. april, hvor dronningen åbnede ustillingen, der er kommet i stand for at fejre Viborgs 950 års jubilæum som bispesæde, samt dronningen 70 års fødselsdag. Det er en specialbryg med et begrænset antal flasker. Min var nr. 3259. Bryghuset anbefaler, at det kan blive et samlerobjekt, men øl er nu engang til for at drikkes.

( ”den øl der ikke drikkes har forfejlet sin opgave” – citat fra den tyske rigsdag 21. januar 1880 )

Men derudover har de da ret. Det er en kraftig bryg på 10,5% - den stærkeste fra bryggeriet.

Inspirationen kom til brygmester Peter Schrøder, da han var på besøg i ” Mrs. Parma’s Pub” i Melbourne, Australien. Her serveres kun øl fra det lokale mikrobryggeri og det satte nye tanker i gang, så opskriften blev komponeret på stedet. Og fundet frem, da der skulle brygges jubilæumsøl.

Det er en undergæret bryg, der er blevet parret med en overgæret bryg. Der er benyttet bygmalt og speltmalt, havreflager og både rørsukker og molasse. Derudover er der tilsat vanillestænger.

Det giver en ravgul sløret øl med mange friske bobler. Meget kraftig skumdannelse. Duften er krydret og sød og giver lidt mindelser om Aventinus fra Schneider ( så det var ikke helt tosset at bruge et sådant glas ). Den er fyldig i munden og den store sukkermængde giver et lidt klistret indtryk og et fysisk klistret aftryk på glasset. Smagen er også sød og krydret. Jeg synes ikke specielt, det er vanille, der træder frem, men det er en kompleks smag. Der afsluttes med en udmærket bitterhed. Jeg ved ikke helt hvilken øltype man skal henregne den til, men den kan godt minde lidt om en tysk eisbock a la EKU28. I hvert fald en spændende øl.

Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar