Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 18. september 2011

Tid til en øl - Amerikansk / Goose Island / Shorts


18. September 2011

 Det har været en weekend med en del øl. Fredag fortalte jeg selv om øl i en af vennernes fædregruppe, så der drak jeg ikke så meget selv. ( jeg skulle også køre hjem ). Vi havde en varieret ølmenu, og der blev lavet gode bøffer på grillen.

Vi lagde ud med ”Modelo Negra”  - en wienerøl fra Mexico. Wienerøllet overlevede i Mexico, da Ærkehertug Ferdinand Maximillian af Østrig blev udnævnt til konge i 1860erne, og naturligvis ville have noget ordentligt at drikke. Mexicanerne kunne bedre lide øllet end kongen, så ham afsatte de efter et par år – men øllet forblev. Derefter fik vi den historiske ”XX” fra Fuller’s Past Masters-serie – den fremragende ”Salvator” fra Paulaner, samt ”Reserve Black Ale” fra Dark Horse Brewing.

”Duvel”, der oprindelig var en Victory Ale for at fejre sejren i 1. Verdenskrig. Den er fra 1923 og grunden til at der gik så lang tid, er at tyskerne havde rippet de belgiske bryggerier for alt deres kobber, så der gik lang tid inden produktionen i Belgien kom på fode. En ( for mig ) ny øl – Shorts ”Huma-Lupa-Licious IPA” med kraftig humlebitterhed, og derefter endnu en belgier – ”Verboden Vrucht”. Vi sluttede af med ”X-porter” fra Midtfyn. Der var lidt penge tilovers, så derfor havde vi taget en ekstra øl med til sidst – Malheur ”Dark Brut” på 12,0%. Det er Malheurs mørke champagne-øl, hvor øllet lige har været en tur over grænsen til Frankrig for at blive behandlet med ”methode originale”. Det er den traditionelle måde at lave brus i champagne. En dejlig spændede sprudlende øl, der især i den mørke udgave er noget for sig selv. En god aften. Nogle kunne ikke så godt lide de mørke øl, andre brød sig ikke om kraftigt humlede øl, men heldigvis var udvalget jo stort, så alle fandt nogle favoritter.

 
Lørdag var der ”Amerikansk Smagning” på John Bull Pub i Aalborg. Det er anden gang pubben holder smagning. Sidste gang var det belgisk, og derfor lagde de også ud med en belgisk inspireret øl fra Goose Island i Chicago – ”Demolition”. Det var Nikolaj Madsen fra John Bull, der fortalte om alle øllene og der var fine smageskemaer og powerpoint-præsentationer.
 

”Demolition” betyder nedbrydning, og den er brygget til ære for de folk, der holdt Brewpubben i gang i 90erne, mens store maskiner rev Mall’en ned omkring dem. Det er en belgisk golden ale på 7,2%. Der er brugt pilsnermalt og humletyperne er Saaz og Chinook. Den sidste er nok lidt utraditionel for belgisk øl ( IBU 40 ).

 
Det er en lys gylden øl med små bobler og lyst skum. Dejlig aroma af fyr blandet med lidt citrus. Den har en lidt aggressiv og skarp fremtoning. I smagen finder vi også gran og lemon, samt lidt syrlig sødme som i engelsk vingummi. Tydelig bitterhed i eftersmagen.
Karakter 3+
Det er ikke så mange amerikanske bryggerier, der mestrer de belgiske stilarter, men det findes dog.
 
Shorts Brewing Co fra Bellaire, Michigan har jeg skrevet om en enkelt gang tidligere ( 30 juni 11 ). Bryggeriet er fra 2003 og stormer fremad med mange priser for deres øl. Et enkelt fad ”Sustenance Black Beer” bliver hver år lagret på våde bourbonfade og så får vi ”Bourbon Barrelsoaked Sustenance Black Beer”. Det er en schwarzbier  på 6,5% og med en lav bitterhed  ( 22 IBU ).
Kulsort øl med gråligt, beige skum ( der var nu ikke meget skum at bedømme farve på ). Meget kraftig aroma, hvor bourbonen får lov at træde i karakter, alkohol og en syrlig note fra fadet.. Den føles overraskende let at drikke. Smagen er domineret af bourbonen, der bliver hængende i laaang tid.
Karakter 5
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar