Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 22. september 2011

Tid til en øl - Steenbrugge Dubbel


22. September 2011

Steenbrugge er navnet på et kloster i udkanten af Brugge. Og samtidig navnet på en ølserie fra Palm Bryggerierne.

I 1084 grundlagde Arnold af Tiegem Oudenburg-klosteret. Vandet var på det tidspunkt ikke pålideligt at drikke, og arbejderne der opførte klostteret havde brugt for væske, så Arnold bryggede øl til dem i store mængder. Under pesten var der ikke så mange dødsfald som andre steder og Arnold ( og hans øl ) blev prist i store vendinger. Det endte med at Arnold blev kanoniseret som Sankt Arnold og han er skytshelgen for belgiske bryggere.

Oudenburg klosteret tog i1875 navneforandring til Sint-Pieters Abbey, men kendes altså også under navnet Steenbrugge efter beliggenheden. I 1898 begyndte fik abbed Amandus Mertens den ide at brygge en øl til ære for Sankt Arnold. Man kan se hans kontrafej på etiketten ( lavet som et glasmaleri ) – Sanctus Arnoldus står der i buen. Bryggeriet var  - som så mange andre  - lukket efter 1. verdenskrig, men kom i gang igen. Indtil 2001 blev øllet brygget af De Gouden Boom, men derefter af Palm.

Jeg købte Steenbrugges 3 øl samt et glas, da jeg var på besøg i ”Det Bette Ølhus”  i Aalbæk. Der er en blond, en dubbel og en tripel. Man har helgarderet sig med navnet ” Dubbel Bruin”. Vi får på etiketten oplysning om at det er en klosterøl ( det lille klostervindue-emblem på bagsiden ), samt at den er eftergæret på flaske og brygget efter en traditionel opskrift. Derudover står der at den er beriget med ”Gruut”

Fra middelalderen og til 1800tallet blandede man ofte forskellige krydderblandinger i øllet. Disse blandinger blev kaldt ”Gruut” og hver by havde deres egen blanding. Det var obligatorisk for bryggerne i byen at bruge disse blandinger, og de kunne kun købes af byrådet i de såkaldte ”Gruuthuse”( en god lille indtjening ). Det er siden ophørt, men Steenbrugge har bibeholdt denne tilsætning, som noget nær de eneste. Måske er blandingsformelen gået tabt andre steder, men  ikke her hos Steenbrugge.

Det er en mørk øl på 6,5%. Den har et klart rødt skær, hvis den holdes op mod lyset, og så kan man også se et væld af bobler. ( der er tilsat lidt ekstra kulsyre ). Skummet er beige, og føles blødt og luftigt. Der er en fin aroma af mørk malt og krydderi. Let, men med god fylde og en smule prikkende på tungen. Smagen er præget af spændende krydderiet ( Gruut ) og sødme – mere fra sukker end fra karamel. Temmelig lav bitterhed ( 23 IBU )
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar