Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 19. september 2011

Tid til en øl - Amerikansk smagning / Flying Dog


19. September 2011

Filosofien bag Flying Dog Brewery blev skabt under en ekspedition til K2 i 1983, hvor George Stranahan nåede toppen. Det var ellers en ekspedition af  - ” under prepared hikers, an unfaithful Sherpa, a scared-shitless donkey, and quickly consumed contraband” - men alligevel lykkedes turen. Efterfølgende sad ekspeditionens deltagere på en pakistansk hotelbar og drak øl, da Stranahans blik faldt på en tegning af en hund med vinger ( English Bird Dog ).  Hunde kan ikke flyve, men der var ingen der havde fortalt den det, ligsesom der ikke var nogen, der havde fortalt Strahanan og venner at de ikke kunne bestige K2 med deres amatøragtige ekspedition.

Filosofi  - "it is amazing what you can achieve if nobody tells you that you can’t." ( “Det er utroligt hvad man kan opnå, hvis ingen siger man ikke kan” )

Så George Stranahan besluttede at åbne et bryggeri i Aspen, Colorado i 1990. Senere flyttede de til Denver, og i 2007 flyttede de bryggeriet over 1600 miles til Frederick i Maryland. Der var ikke nogen, der havde sagt ,at man ikke kunne det.

2 andre vigtige brikker i Flying Dog Brewery er Hunter S. Thompson og Ralph Steadman. Hunter S. Thompson er skaberen af den særlige ”Gonzo”-journalistik, der så vidt jeg har forstået er en ”ikke-objektiv, men personlig engageret form”. Man kender den nu mest fra Michael Moores forskellige kritiske film om det amerikanske samfund. Thompson var nabo og god ven af Stranahan, længe inden bryggeriet  blev grundlagt. Han præsenterede Stranahan for kunstneren Ralph Steadman, der med sin groteske og særegne streng har skabt de specielle etiketter, der er kendetegnet på Flying Dog. Han fandt også på sloganet  - ”Good beer – No shit”

Der var 3 øl fra Flying Dogs specielle serie ”Canis Major” ( den store hund) med på John Bulls amerikanske ølsmagning.

 
Man kan desværre ikke se, at hunden på ”Horn Dog” har et ordentligt horn i panden. Det er en ”barleywine stile ale” ( en betegnelse man benytter i USA for ikke at få vrøvl med vinproducenterne ). Nu kom der gang i procenterne -10,2%.  Der er brugt Perle, Northern Brewer og Cascade med en bitterhed på 45 IBU.
Det er en mørk, brunlig væske med en hel del slør. Der er en kraftig aroma af frugt – blomme og abrikos – og alkohol. Fyldig med en del sødme og smag af alkohol, frugt og en markant bitterhed i afslutningen.
Karakter 4+
 
Hunter S. Thompson døde i 2005 og bryggeriet hædrede ham ved at brygge en mindeøl – ”Gonzo Imperial Porter”. Det er en kulsort øl på 9,2% med lysebrunt skum. I duften fornemmer man ristet malt og den del sødme, der desværre ikke kommer frem i smagen. Der er brugt Warrior, Northern Brewer og Cascade og bitterheden når op på 85 IBU. Den virker lidt rå og tør – måske for at ligne Thompsons karakter lidt, men det kunne have klædt med med mere sødme også i smagen.
Karakter 3+
 
 
Der var indlagt en lille pause, hvor det var muligt at få nogle nuggets og chickenwings. Det var godt at få lidt af spise med så kraftige øl.

Efter pausen kom ”Double Dog” på bordet. Beskrevet som en Double Pale Ale eller Imperial IPA. Alkoholprocent på 11,5%, så lidt ekstra er der da gjort ved den. Det er en flot kobberfarvet, klar øl med små bitte bobler. Aroma med noter at sød/syrlig vingummi ( frugtig ). Jeg synes den føles meget skarp i munden. Der er brugt Warrior, Columbus og Cascade, hvilket giver en IBU på 85. Efter et hurtigt strejf af sødme tager en aromatisk bitterhed over. Eftersmagen er lang og med en ren og kraftig bitterhed.

Karakter 4

Den sidste øl i ”Canis Major”-serien har vi til gode. Der er ”Raging Bitch” – en belgisk IPA.
 

”Good people drink good beer”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar