Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 28. september 2011

Tid til en øl - Lade Gaard Brygghus Mørk Lager


28. September 2011

Ifølge Snorre byggede Harald Hårfagre sin største gård på Lade, men forærede den senere til Håkon Grjotgardsson, der blev den første ladejarl.  Han regerede reelt Norge indtil han i 995 blev halshugget af trællen Olav Trygvasson. Olav blev dræbt i slaget ved Svold i år 1000, og så vendte jarlerne tilbage til Lade. Men den sidste jarl blev sendt i landflygtighed allerede i 1015. Der er sket meget på Lade Gård siden, men den oprindelige historie sidder stadig i væggene.

Jo, man kan blive væsentligt klogere på historie ved at læse øletiketter.

Lade er en del af Trondheim i Norge, og har store historiske traditioner at trække på. Måske også indenfor ølbrygning, der jo er det, der interesser mig. Opskriften til ”Mørk Lager” stammer i hvert fald fra 1899. Men det er svært at finde oplysninger om dette bryghus. Øllet bliver brygget af Granns, der blev grundlagt i 1899, så måske er det hele en sludder for en sladder. Det er set før, at historierne ikke helt stemmer med virkeligheden. Granns og Rema 1000 har samme ejer, og det er nok her, man skal finde baggrunden for denne øl. Den er kreeret som en gammel , historisk øl. Etiketten er helt klart i stil med forrige århundredes etiketter, men det er vist et slagstrick. Kapsel har skruelåg ( ”Vri mot venstre for at åpne ). Ak, ja men historien er god.

Det er en mørk øl på 4,7% ( som det er gængs i Norge ). Den har et fint rødligt skær - den er klar og man kan se mange små bobler. Kraftigt, men blødt hvidt skum. Man mødes af en sød og kraftig nisseølsaroma, men øllet føles let og friskt, næsten en anelse spidst. Der er en kunstig, syrlig smag af ascorbinsyre. Det er ikke nævnt, men det er svært at  tro andet. Det fungerer ikke i denne øl. Næsten ingen eftersmag, selvom der er humlet med Goldings og øllet er lagret i 7 uger.

Karakter 2


Ingen kommentarer:

Send en kommentar