Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 27. december 2011

Tid til en øl - Sylvestre Brassin D'Hiver

27. December 2011
Som man kan se, har jeg ændret lidt i indføringen af gamle indlæg. I stedet for kronologisk rækkefølge, vil jeg sætte nogle af juleøllene ind – nu hvor det lige er aktuelt.
I dag holdt vi middag i madklubben. Vi plejer hvert år at mødes nytårsaften, men i år er det ene par inviteret til Ægypten, så vi holdt en førnytårsaften-aften. Dog ikke med nytårsmiddag, men med en opskrift fra min kones nye kogebog – Claus Meyers Almanak.  Det var oksebov med øl og rodfrugter. Den blev lavet ved langtids-simren i stegesoen, og kødet blev utroligt mørt. Tilsat hvedeøl og det blev ”White Dog” fra Lervik. Stor succes.
Dertil kunne vi have drukket samme øl, men den ene deltager er ikke så meget for hvedeøl, så vi åbnede en fransk juleøl ( eller rettere vinterøl ). ”Brassin D’Hiver” betyder bare ”Vinterbryg”. Den er brygget af Brasserie de Saint Sylvestre. Jeg skrev om bryggeriet  i oktober i år, men da blogarkivet ikke er fuldført endnu, vil jeg gentage mig selv :
” Bryggeriet ligger i Saint Sylvestre-Cappel i den flamske del af Frankrig. Der har været bryggeri i byen siden 1789. I 1860’erne overtog Louis Devriere bryggeriet og det er den første reelle optegnelse der findes. I 1920 blev bryggeriet solgt til Ricour familien, der stadig ejer det. I 1980erne besluttede man at bevæge sig uden for ”de 3 bjerge” ( ”3 Monts” er navnet på en øl fra 1985, der har taget navn efter de tre bjerge, der afgrænser området - Mont Cassel og Mont de Cats i Frankrig og Mont Noir i Belgien ). Deres øl sælges nu i det meste af Frankrig og i USA, Canada, Australien og EU”.
”Brassin D’Hiver” er en bruin på 8,0% – en ”Biere Forte de Flandre” ( stærk øl fra Flandern ).  Etiketten forestiller et vinterlandskab, men der er ikke yderligere oplysninger. Der står heller ikke rigtig noget på hjemmesiden, men det ser ud til af ”Brassin D’Hiver” er eksportudgaven af ”Biere de Noel”. De er i hvert fald beskrevet ens ( yderst sparsomt ). Flasken er lukket med en speciel prop, som jeg har set før på franske øl. Skal åbnes med proptrækker.
Det er en klar brun ale med lidt offwhite skum. Aromaen er ret neutral. Man aner måske lidt karamel og brød. Behagelig at drikke. Smagen er maltet - igen med brød og en umiskendelig note af valnød. Bitterheden er holdt på et balancerende niveau. Ikke en øl, der gør noget stort væsen af sig, men på den anden side et behageligt bekendtskab. Jeg er lidt vaklende i karaktergivningen, men ender nok på 4.
Vi åbnede også en par udgaver af Kongens Bryghus’ ”Julemumme”. Efter sigende er det sidste år den bliver produceret, hvilket er ærgerligt, for det er en virkelig glimrende juleøl. Vi smagte en ny fra i år og en fra sidste år. Et års lagring havde gjort den mere rund, men det var tydeligvis den samme øl. ”Julemumme 2010” var en gave jeg fik til vores juleølsmagning forleden. Den var uden etiket, men med en tegneseriestribe påklistret. Det var en kommentar til situationen her i huset.
Det gør ikke noget min kone styrer ved spisetid, for hun laver god mad og endda med øl i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar