Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 22. maj 2013

Tid til en øl - Ølstile / Stenbogaard ABA / Green Flash Le Freak



22. Maj 2013

Det var ikke kun Christian Scheffel, der fortalte om ølstile i lørdagens arrangement i Ølentusiasterne. Også Peter Fly fortalte om sin nye plakat, hvor øltyperne er opstillet som ”det periodiske system”. Peter Fly er håndbrygger og lavede i sin tid plakaten efter beskrivelserne i øldommernes bog, fordi han havde en plan om at brygge samtlige typer. Dette projekt er siden opgivet. Den nye udgave af plakaten er rettet til, så den passer med de kategorier, der konkurreres i, når der er håndbrygmesterskaber. Peter Fly er også at finde på den kommende Ølfestival, hvor man kan købe den fine plakat. ( ”et ”must” for ethvert herreværelse” ).

Christian Scheffel fortsatte med at fortælle om ”tripel”, hvor den første af slagsen – ”Westmalle Tripel” – var på programmet. Det var den også ved sidste smagning, hvor den løb med førstepladsen. Denne gang blev det kun til en samlet andenplads.

 
En anden gammel kending var Fullers ”London Porter”, der nok er en relativ ny kreation, men mon ikke man har kigget lidt i den gamle Brewbook, for at prøve at genskabe lidt at ældre tiders smag.
Jeg havde nærmest glemt, hvor god den er, så det var en fornøjelse at smage den igen. Fyldig med smag af ristet malt og en del sødme - lidt sveske og engelsk lakrids. Jeg har anmeldt den tidligere, men det er noget tid siden.
Karakter 5
 
 
Derefter fulgte en dansk udgave af en amerikansk øltype – ”American Brown Ale” ( ABA ) fra Stenbogaard på Fyn. Bryggeriet er et familiebryggeri, der ligger i Pederstrup. Selve bryghuset er det gamle mejeri, der ligger i nærheden af Stenbogaard. Det er Eva og Claus Lund, der driver bryggeriet.
Deres ”American Brown Ale” er lavet med Cascade og Amarillo humle, der giver en let og fin citrusnote til smagen. ellers er det maltsødme og mørke frugter, der præger smagen. Der er brugt fem forskellige malte, samt valset havre. Alkoholprocent 5,0%
Karakter 4+
 
 
Green Flash Brewery fra den amerikanske vestkyst, har – som så mange amerikanske bryggerier – flere IPA i sortimentet. mange amerikanske bryggerier bedømmes af brugerne netop på om de kan lave en god IPA. Det synes jeg er lige ensporet nok, men efter mange år med Budweiser kan de amerikanske forbrugere ikke få humlebitterhed nok.
”Le Freak” er en blanding mellem en belgisk tripel og en IIPA. Bryggeriet Achouffe i Belgien fik på et tidspunkt smag for de amerikanske IPA og besluttede at kombinere en Double IPA med deres egen Tripel. Den fik det spøjse navn ”Dubbel IPA Tripel”. Det er denne øl, der har inspireret Green Flash til at brygge ”Le Freak”.
Det er en let sløret, kobberfarvet øl på 9,2%. Luftigt, hvidt skum kroner værket. Duften er overraskende svag, men det skyldes måske det lille glas. Den har en god fylde i munden. Smagen har en anelse sødme, men ellers er det en syrlig bitterhed der præger den. Det er citron og pine, der dominerer og eftersmagen er bitter. ( 101 IBU )
Karakter 4+
Smagningen trak en smule ud. Christian Scheffel havde meget at fortælle, og jeg blev hentet at min datter kl. 19. Så jeg kunne se, at det blev svært at nå, at smage den sidste øl i rækken. Jeg fik lov til at åbne for den inden omtalen og det lykkedes også at smagen desserten – pæretærte.
Der var lavet god mad, som vi havde smagt i løbet at aftenen ( Togførerens Natmad – Kartoffelporresuppe, og frikadeller og skinkestang ) og vi gik bestemt ikke sultne derfra.
Sidste øl var ”Bourbon County Stout” fra Goose Island i Chicago. Et eksempel på en fadlagret øl. En stor øl på alle måder og klart smagningens vinder. Jeg skrev om den tidligere, hvor jeg bemærkede at 33 cl næsten ( kun næsten ) var for meget. Her fik vi 10 cl og det gav lyst til mere. Desværre måtte jeg forlade mødet , men det var et brag af en afslutning.
Karakter 5+
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar