Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 21. maj 2013

Tid til en øl - Ølstile / Vulcano Classic / Taylor’s Landlord


21. Maj 2013

Forleden var der foredrag om ølstile i Ølentusiasterne. Det var Christian Scheffel- der skriverom emnet  i bladet – er delte ud at sin viden om de forskellige øltyper, og fortalte om at være øldommer.

Ni øl var sat på programmet. Mange af dem var gamle, solide kendinge, der kunne være fremragende eksempler på deres stil.

 
Christian fortalte først lidt generelt om øltyper, inden vi gik til dagens første øl – ”Weihenstephaner Hefe Weissbier”. Den er et typisk eksempel på en tysk weissbier og fik da også af mig en pæn karakter  - nemlig 4. Den sender tydelige indtryk af banan og pære, sammen med de krydrede noter der hører stilen til. Det er ikke alle, der kan lide disse kendetegn, og til dem kan man anbefale ”Kristall” ( der er filtreret ) eller evt. Erdingers mere neutrale udgave.
Derefter fulgte ”Pilsner Urquell” og vi fik naturligvis hele historien om undergær og pilsnerens tilblivelse.
 

Som et eksempel på en ”classic” fik vi en udgave fra Fur Bryghus. Vulcano serien er så vidt jeg har forstået lavet til COOP, men det er ikke discount øl af den grund. Deres ”Classic” der et typisk eksempel på en wienerøl, der er baggrunden for den danske classic-stil. Furs udgave er på 4,6%. Den er kobbberfarvet med hvidt skum. En duft af sødlig malt anes i de små glas. Den er letdrikkelig. Sødlig smag med en anelse karamel.

Karakter 4

Den blev i 2012 kåret til den bedste øl ved en blindtest ( jeg husker ikke helt hvor )
 
Derefter fulgte en mere ukendt øl fra engelske Timothy Taylor – ”Landlord”, men den var ifølge Christian Scheffel et typisk eksempel på en engelsk pale ale. ”Strong Pale Ale” stod der på flasken og så var den på 4,1%. - ”Så ved du, du er i England” var Christian respons på dette. Vi fik naturligvis historien og bitter / pale ale. ”Pale Ale” var betegnelsen på bryggeriets tønder, mens ”bitter” var almindelige folks benævnelse på pubben. Engelske ølstile er i det hele taget lidt ugennemskuelige, kunne vi forstå. Det er amerikanernes trang til at putte alt i små kasser, der har skabt de stilarter vi kender i dag.
Derfor fortalte Christian noget om at være øldommer. Her har man netop en beskrivelse at hver øltype – med klare angivelser på hvorledes den skal se ud og smage. Han læste beskrivelsen af typen ”Best Bitter” og ”Landlord” passede glimrende ind.
Ravfarvet med svagt skum. Noter af brød og flødekaramel. Let, men en anelse prikkende i munden. Smag af malt og en middel balancerende humle med lidt blomsternoter. Typisk, men en smule ordinær.
Karakter 3+
Bryggeriet blev grundlagt i 1858 af ( selvfølgelig ) Timothy Taylor. Det ligger i West Yorkshire, England. ”Landlord” har vundet fire gange ved ”Great British Beer Festival”, og Madonna har engang udtalt, at det var hendes favorit øl.
 
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar