Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 24. maj 2013

Tid til en øl - Ugly Duck / Beer Here Helmuth Kellerbier



24. Maj 2013

I dag stod menuen såmænd på grillede pølser, og det smager jo også godt med en ordentlig sennep til. Så jeg fandt en Kellerbier frem fra skabet. En ny udgave, jeg for nyligt så i Vinspecialisten. Et samarbejde mellem Martin Jensen fra Ugly Duck og Christian Skovdal Andersen fra Beer Here.

Det er en øl, der er blevet til på opfordring af en finsk ølentusiast – Juha Ikonen, der har en berønmt pub, Pikkulinto.

En kellerbier er jo egentlig ikke en speciel øltype, men en allerede eksisterende type ( oftest pilsner eller helles, men kan også være en dunkel ), som man lagrer på åbne fade i kælderen. Det giver en sløret øl med en – synes jeg – fyldigere profil.

De to danske ølbryggere er jo begge kendt for pænt humlede øl, og derfor undrer det heller ikke når denne øl er væsentlig mere bitter en normalen for en kellerbier. De skriver selv på etiketten, at den er ”uber hoppy….. loaded with beautiful HOPS”. Ellers skriver de, at de ikke går ind for modsætninger og os/dem-ideologi. Der er ikke så stor forskel på sort og hvid, og de tænker i hvert fald ikke ”Ours is bigger than yours”. ( et lille hint til en anden ny øl på markedet ? ).

Øllet er inspireret af den legendariske ”Helmuth of Finland”, og jeg har ikke den fjerneste anelse om hvem eller hvad det er. Der er en hund på etiketten – måske er det den.

Lys gylden øl med en del slør – tæt hvidt skum. Frugtig humlearoma med pine og lemon. 4,6% er jo den normale danske alkoholprocent, så her følger vi traditionen. Den er frisk og har en noget prikkende fremtoning. Der er brugt den temmelig ukendte Athanum-humle fra USA. Det er en humletype der giver noter at grape, pine og harpiks, og det er da også de sidstnævnte noter, der præger denne øl i en unik retning. Bitterheden er kun på 30 IBU, men den virker gennemtrængende på grund af harpikssmagen. Jeg kan heller ikke lide retsina ( den græske vin ), så måske hænger det lidt sammen.

Jeg vil til enhver tid foretrække en god, gammel tysk kellerbier frem for denne – en ”Zwickl” fra Bayreuth, f.eks.

Karakter 3

”Let us come together in peace”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar