17. September 2016
En
dejlig sensommerdag i haven – kun afbrudt af to besøg af vores skønne barnebarn
på snart 1 år. Anden gang hun kom på besøg havde hun sin mor og far med, og vi
kunne sætte tænderne i kylling fra grillen og jeg kunne dele en øl med hendes
far. Det blev til Jacobsen ”India Pale Ale”.
India
Pale Ale er jo kendt for sin store bitterhed, men der er store forskelle på,
hvordan den er balanceret med resten af indtrykket. Nogle gange står bitterheden
tydeligt isoleret som det dominerende udtryk – andre gange er der væsentlig
mere krop og fylde til at balancere det bitre. Nogen foretrækker det første,
men jeg kan bedre lide det andet. Bitterhed for sin egen skyld er ikke noget
for mig.
Jacobsens
”India Pale Ale” hører klart til i den anden gruppe. Måske så meget, så jeg i
første omgang næsten ikke vil karakterisere den som en IPA. Det er en ravfarvet
øl på 6,6% med pænt, hvidt skum og en sødlig maltet duft, krydret af lidt
appelsin og fyrrenåle. Det er en øl med en behagelig, sødlig smag – let krydret
med en fyldig krop. Bitterheden dukker op i eftersmagen, men i en grad som jeg
vil regne til en god pale ale.
Dette
skyldes måske at denne øl ikke er inspireret af de moderne amerikanske udgaver
af IPA, men derimod af klassiske engelske opskrifter. Det er en opskrift baseret
på brygjournaler som Carl Jacobsen brugte i 1871, da han første gang forsøgte
sig med engelske øltyper. Der er – af samme grund - også brugt engelske
humletyper - East Kent Goldings og Fuggles.
Jeg
kan trods alt godt lide mere bitterhed i en IPA, men på den anden side er denne
behagelige øl en fornøjelse at drikke.
Karakter
4+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar