4. September 2016
I
går var det Øllets Dag, som i Aalborg blev fejret med en lille ølfestival i
Nordkraft. Udvalget i Danske Ølentusiaster havde i samarbejde med lokale bryggerier
og udsalg sat et flot program sammen med omkring 40 spændende øl, der blev delt
gratis ud til de mange besøgende.
Det
var de lokale bryggerier fra Løkken, Nibe, Thisted og Vendia, samt Vestfyn, der
havde både øl fra Willemoes og Frejdahl med. Derudover stillede Basement Beer
Bar op med et par spændende øl og ligeledes Salling med et udvalg af deres
store sortiment.
Jeg
var ikke sat på nogen opgave, men mødte op tidligt. Det kunne jo være, jeg
kunne gøre lidt gavn. Og jeg blev placeret ved disken med blade og brochurer fra
Ølentusiasterne, hvor jeg fik en god snak med flere af de besøgende.
Udvalget
havde fuldstændig styr på alle praktiske opgaver. Der var folk til at bemande
de stande, der ikke selv stillede med nogle, og der var folk ved computeren til
af hjælpe med eventuelle nye medlemmer. Og sandelig om ikke det blev til en del
nye medlemmer i dagens løb.
Der
var ikke så mange besøgende, da vi åbnede kl.10, men op af dagen kom der gang i
de ølglade aalborgensere. Og min opgave var ikke mere bunden, end jeg også
kunne smage en øl i ny og næ.
Salling
præsenterede de lettere øl i form af kendte pilsnere – Urquell, Grolsch, Miller
og Leo. – og en mørk lager fra Kozel. Jeg kendte dog ikke ”Leo” fra det
thailandske bryggeri Boon Rawd ( det er dem der også brygger ”Singha” )
”Leo”
står i dette tilfælde ikke for ”løve”. I hvert fald prydes etiketten af en
leopard. Det er en lys lager på 5,0%. Den er lys gylden og smager frisk med
mere citrus ( let kunstigt ) end ”Singha”. Til gengæld er der ikke særlig meget
bitterhed. Men et udmærket bud på en asiatisk pilsner.
Karakter
3
Jeg
smagte flere øl, som jeg kendte i forvejen, men også et par nye. bla. Willemoes
55o Nord. Her er der to øl – en ”Saison” og en ”Rød Lager”. Begge er
på 5,7% og lagret på egetræ og begge øl vældig gode. Den lyse ”Saison” tager
mest smag fra træet med en let syrlig note, mens den mørke lager får en skarpere
kant til den maltede karamelnote. Det klæder den godt.
De
får henholdsvis 3+ og 4 i karakter.
Løkken
Bryghus havde fire øl med. Jeg har ikke tidligere smage den belgiske blonde ”Kavt”
på 7.0%. ”Kavt” er et vendelbo-udtryk for noget, der er besværligt og akavet.
Det er et udmærket bud på en frugtig belgisk øl, men der kunne godt være lidt
tydeligere retning på noterne.
Karakter
3
Og
den helt nye Stout med Kaffe og Whiskey – ”Narvorn”, der bedst kan oversættes
til ”drilsk”. Hvis man drikker for meget af den kan man nok bliver lidt
drilagtig overfor vennerne. Den er nu ikke så stærk – 6.9%. Der står ”whisky”
på etiketten, men så vidt jeg forstod, var der tale om irsk whiskey. Den har en
ristet sødme, men kaffe og whiskey kunne også her godt være mere fremtrædende,
uden at det ville skade. Tvætimod. Jeg synes umiddelbart, at Løkken Bryghus
burde turde lidt mere i deres bryg, for de er i rigtig retning, men måske er de
bange for at skræmme feriegæsterne væk.
Karakter
3+
Thisted
Bryghus havde flere øl med, men enten havde jeg smagt dem, eller også står de
på hylden i mit ølskab, så dem besøgte jeg ikke denne gang. men de havde bla.
den gode ”Beer Geek Limfjord”
-et
samarbejde med Mikkeller.
Det sammen gjorde sig gældende for Nibe Bryghus, der præsenterede "Fabel", som er brygget sammen med De Danske Ølentusiaster og "Mercator" - deres påskeøl, der så vidt jeg forstod, nu kan fås hele året rundt.
Også
Basement Beer Bar havde Mikkeller med – ”Peter, Pale & Mary”. En glutenfri
Pale Ale på 4,6%. Let at drikke og med masser af citrushumle.
Basement
Beer Bar fik også overakt prisen som ”Årets Nordjyske Ølnavn”, men den bliver egentlig
først officielt overrakt på lørdag hvor de fejret deres 2 år fødselsdag.
De
havde også ”Black Swan” fra Amager Bryghus med. Det er en genskabelse af ”Congobajer”
som Svanemølle Bryghus vandt DM med i 2015. Den betegnes som en ”Session
Imperial Stout”, fordi procenten kun når op på 7,5% ( og så kan man jo nemt
drikke en tre stykker i rap ). Absolut en af dagens bedste øl
Karakter
5
Vendia
Bryghus havde det andet bud på den bedste øl. De havde en ”Pilsner” og en ”Barley
Wine” med på fad. En øl i hver sin ende af spektret. ”Barley Wine” på 10,0% er
et engelsk bud på typen, så de humlede amerikanske tiltag var ikke til stede.
Det var sødme og mørk frugt, der blev satset på, og balancen var god sammen med
det vinøse. Men man skal altså kunne lide søde øl – og det er lige mig.
Karakter
5
Ingen kommentarer:
Send en kommentar