Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 17. juni 2011

Tid til en øl - Porterhouse Hersbrucker Pilsner


17. Juni 2011

Når man nævner irsk øl, kommer jeg uvægerligt til at tænke på Guinness og Murphy’s, men derudover skal jeg nærmest vride hjernen for at komme i tanke om flere bryggerier. Det er sjældent at se andre bryggerier på det danske marked – selv de gange jeg har været på Irish House i Aalborg er jeg ikke stødt på andre irske øl ( så vidt jeg husker ). I starten af 1900tallet var der over 200 bryggerier i landet, men de forsvandt i løbet af århundredet til fordel for nogle giganter, der dominerer markedet med mange reklamekroner. En udvikling vi også har set herhjemme. I 1989 var der kun 12 bryggerier tilbage i Irland.

På det tidspunkt købte Liam La Hart og hans fætter Oliver Hugues en nedlagt lagerbygning i Bray, Wicklow og grundlagde der et nyt mikrobryggeri – ”The Porterhouse Brewing Co.” De importer gode råvarer fra nær og fjern. Irland producerer noget af den bedste pale ale malt i verden, men humlen hentes hjem mange steder fra. – bla tysk Hersbrucker.

Mit kendskab til irske øltyper er også domineret af dry stout og irish red, men efter sigende skulle der tidligere have været et væsentligt større udvalg. Porterhouse har mange forskellige typer på programmet, men om de specielt er irske, tror jeg ikke.

”Hersbrucker Pilsner” er jo da i hvert fald ikke. Det er en pilsner, der er inspireret at den nordtyske stil vi kender fra Jever og Beck’s. Skarp og aggressiv med masser af humle. De oprindelige pilsnere fra Böhmen var humle med Saaz, men da stilen bredte sig – i første omgang til det centrale Tyskland – begyndte man der at benytte tysk humle. Så vidt jeg ved er vore egne ”gamle” pilsnere inspireret af disse centraltyske øl.

De nordtyske pilsnere er kraftigere humlet, og pga det hårde vand meget mere pågående end andre varianter.

”Hersbrucker Pilsner”  er en flot solgylden, klar øl på 5,0% ( typisk tysk pilsner styrke ). Mange små bobler leveret et lidt luftigt og diffust skum, der klæber fast på glassets sider. Der er en svag aroma af korn og humle. Som nævnt er den aggressiv og frisk i sin fremtoning. For en gang skyld skal man ikke spekulere på humletypen – og så alligevel. Det er ikke kun Hersbrucker, der er brugt, men også Galena og Nugget. Nugget er en meget bitter humle, hvor Hersbrucker mest er brugt som aromahumle. Øllet bruser en smule op i munden med et frugtigt strejf, inden humlebitterhed overtager.

Karakter 4

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar