Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 19. juni 2011

Tid til en øl - Slottskällans Red Ale


19. Juni 2011

Sidste øvegang på Robin Hood i lokalerne i Ulsted. Nu er der først orkesterprøver, og så rykker vi prøverne til Skansen. Det bliver godt at få mere plads til dansenumrene. Lige nu er jeg ved at lave et skilt til musikhuset, der i år skal forestille en pub.

Svensk øl har for mig tidligere været lidt at en vittighed. Ikke at jeg egentlig har vidst noget om det, men man hører jo om de strenge svenske spirituslove, og at man kun kan købe øl og spiritus i Systembolaget. Aftenens øl er da også benævnt ”stærköl”, selvom den kun er på 5,0%. Selv i England skal man op på 6,0%, før øllet benævnes som stærkt.

Men svenskerne lavet faktisk meget godt øl. Der er også opstået en del mikrobryggerier i landet, og selvom det ikke er ligeså omfattende som i Danmark er der ikke noget i vejen med kvaliteten.

Slottskällan var faktisk meget tidlig på færde – før vi danskere kom rigtigt i gang. Allerede i 1995 blev Hans Finnel – under en rejse i USA -  inspireret af den nye trend  og i 1997 grundlagdes bryggeriet i Uppsala. Den første øl kom på markedet i januar, 1998. I 2003 gik bryggeriet konkurs, men kom heldigvis på fode igen. På grund af det gode rygte kom der nye investorer. Brygmesteren er Urban Nilsson, der er selvlært brygger har vundet mange priser for sine øl.

Slottskällan markedsfører sig som en ”ikke-ekstremt” bryggeri. For meget alkohol og for meget bitterhed ( på svensk ”beska” ) er ikke noget for dem. Man satser på afbalancerede øl. Deres motto er: ” Tradition och nyskapande hand i hand”.

 
”Red Ale” er en amerikansk inspireret ale. Velhumlet med både amerikansk og europæisk humle – Amarillo og Simcoe, East Kent Golding og Styrian. Der er benyttet 7 forskellige malttyper for at give den flotte røde farve.
Smuk rødlig ale med offwhite skum på toppen. Kraftig humlearoma, hvor den amerikanske humle dominerer med tydelig grape, men hvor man bagved også fornemmer noter af gran og fyr. Den føles blød og behagelig i munden, men har alligevel bid pga. den kraftige humleprofil. Der afsluttes med en god bitterhed, hvor aromahumlen heldigvis bliver ved at give smag.
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar