Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 26. juli 2011

Tid til en øl - Det Bette Ølhus / Straffe Hendrik Tripel


26. Juli 2011

Vi har været på en lille campingferie ved Aalbæk Strand Camping. Turen havde 3 formål.

For det første skulle vi prøve vores nye telt. Vores allerførste telt var et lille 2-personers kuppeltelt beregnet til traveture i Norges fjelde og senere til cykelture i Danmark. Det vejede næsten ingenting, og var derfor temmelig dyrt. Senere da familien voksede og teltet var blevet spist af mus, købte vi et nyt. Denne gang beregnet til bil og væsentligt tungere – prisen var lavere en det lille telt. Det har vi haft stor fornøjelse af. De sidste år har vi ikke camperet med telt, men nu købte vi et endnu større telt, hvor man kan stå oprejst i. Og nogle ekstra tykke liggeunderlag – jo, man er vel kommet op i årene. Nu skulle teltet indvies og det klarede sig fint – det regnede endda meget af tiden.

For det andet skulle vi prøve Aalbæk Campings nye svømmesø – herom senere.

Og for det tredje skulle vi besøge ”Det Bette Ølhus”, der lå 200 m henne af gaden i Aalbæk. Det er et af de få steder i landet, hvor man kan opleve en ægte belgisk ølkultur. Det er oftest den engelske/irske kultur vi bliver præsenteret for, og derfor er det spændende at opleve noget andet. ”Det Bette Ølhus” har altid mindst 8 belgiske øl på fad, og der er 240 forskellige belgiske øl på hylderne. Det er et slaraffenland for en ølentusiast. Jeg kender mange belgiske ølmærker, men her stødte jeg på øl, jeg ikke har set andre steder, og også en del øl, jeg aldrig har hørt om.


Det er Vera Zobbe, der ejer ølhuset og som står for alle indkøbene af øl. Hun og manden Frank kører ofte til Belgien, hvor de har mange kontakter, som gør det muligt at få helt specielle øl med hjem. Faktisk skulle de af sted efter lukketid, for at hente nye forsyninger, og jeg spurgte forskrækket om det betød, at der var lukket dagen efter – men nej, der var åbent.

Hvor godtfolk er, kommer godtfolk til. Da vi ankom mødte vi 2 garvede veteraner fra Aalborgafdelingen af De Danske Ølentusiaster. De var på en tur med familien, og havde været omkring Skagen Bryghus. Nu sad de her og nød nogle gode belgiske øl. For 50 kr. kan man køre Nordjylland tyndt med tog – en ”gakgak-billet”. Jeg har selv planlagt en tilsvarende tur, der dog endnu ikke er blevet til noget, men måske skal den løbe af stablen inden 31. august, hvor gakgak slutter.

Jeg kiggede på det enorme ølmenukort. 8 øl på fad og mange flere på flaske. Jeg kunne se, der var en af fadøllene, jeg ikke havde smagt – ”Straffe Hendrik Tripel” fra Brouwerij De Halve Maan i Brugge. Jeg smagte Quadrupel-udgaven ( den mørke), da der var belgisk ølsmagning på John Bull ( 25 marts 2011 ), men det er den lyse, der er originalen.

”Straffe Hendrik” ( Stærke Hendrik ) blev i 1981 brygget – på borgmesterens opfordring – til afsløringen af en statue af Sint-Arnoldus i Brügge. ( Sint-Arnoldus er helgen for bryggere ). De Halve Maan ( Halvmånen ) stammer fra 1856, men man har kendskab til et bryggeri ved navn Die Maene helt tilbage i 1564. Det var Leon Maes – kendt som Henri I – der grundlagde De Halve Maan, og det er hans familie, der stadig styrer det. Det var Henri IV og hans datter Veronique, der bryggede ”Straffe Hendrik”.

 
Det er en lys tripel på 9.0%, og det blev så stor en succes, at man besluttede at den altid skulle bruges til receptioner på rådhuset. Så det blev en helårsøl. I 1988 overtog Riva produktionen, men i 2008 købte Veronique og hendes mand Xavier Vanneste rettighederne tilbage. Der er benyttet 6 forskellige malttyper og humletyperne er Saaz og Styrian Goldings, formentlig dyrket i Belgien.
Det er en orangegylden øl med en smule slør. Den har fint hvidt skum og en dejlig aroma af appelsin, alkohol og sukker. Der er en god fylde, og den virker varmende, hvilket var dejligt i det regnvåde vejr. Appelsin og sødme kommer også frem i smagen og der afsluttes med en lang eftersmag med lys frugt og en god balancerende bitterhed.
Karakter 5
……   Fortsættes

Ingen kommentarer:

Send en kommentar