Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 28. juli 2011

Tid til en øl - Keizer Karel Robijn Rood


28. Juli 2011

Vores nye telt klarede fint de regnbyger, der kom i nattens løb, og næste dag var vejret en smule bedre. Så vi tog til Skagen og vandrede ud på Grenen. Hver gang man ser den, har den ændret udseende, og sådan var det også denne gang. Den var lige ved at løsrive sig fra resten af Danmark.

Derefter tog vi på shoppingtur i Skagen og fik sen frokost, inden turen gik hjem til campingpladsen.

Her måtte vi prøve deres nye svømmesø. I stedet for at anlægge en swimmingpool tog campingpladsen den nye trend med naturlige svømmesøer til sig. Og det virker meget hyggeligere. Det er ferskvand og den er ikke opvarmet, men det passer meget bedre ind i naturen sådan et sted.

Der er forskellige niveauer. De dybeste er 3 m. Det var en god og forfriskende oplevelse.

Derefter gik jeg hen på ”Det Bette Ølhus” for at varme mig lidt. De to andre blev i teltet for at spise kage, men de kom senere med bog og strikketøj for ikke at kede sig alt for meget, mens jeg drak øl.

Man kan købe sig en ølsmagning med 10 cl af alle fadøllene på kortet, og det er en rigtig god ide. Men jeg havde nu tidligere smagt alle de øl der var på fad, så jeg kiggede på flaskeøllet. Og her var mange ukendte ( for mig ) øl, så det var svært at bestemme sig. Men jeg faldt over en øl med et lidt specielt navn, der ledte tankerne her på vores Robin Hood forestilling på Skansen – ”Keizer Karel Robijn Rood”

 
Det er Brouwerij Haacht, der fremstiller den. Haacht er det største selvstændige bryggeri i Belgien og landets tredjestørste. Det blev grundlagt i 1898 i byen Boortmeerbeek i nærheden at Leuven. Allerede i slutningen af 1600tallet lå der på stedet et lille værtshus med det maleriske navn – ”Paradijsvogel”. Det lukkede i 1777, men vandet fra floden Dyle var rent og godt og flere bryggerier opstod. Mange blev ødelagt under første verdenskrig, så efter krigen var der kun Browerij Haacht tilbage.
14. Juni 1898 bryggede Eugene De Ro sin første øl på bryggeriet. Allerede i 1902 lagde man produktionen om til undergæret øl og det er stadig her hovedproduktionen ligger med mærker som ”Primus”, ”Adler” og ”Leuwen Pilsner”. I løbet af 1900tallet opkøbte de mange andre bryggerier både i Belgien og Frankrig. I 1990 indgik de aftale med klosteret i Tongerlo, om at brygge deres klosterøl.
”Keizer Karel” er navnet på Kejser Karl V ( Charles Quint ), der blev født i Gent i 1500. Han var bla. kendt for sin store interesse for øl ( Gouden Carolus mindes ham også ). Han drak sin øl af et kæmpekrus med 3 hanke, så han kunne gribe den med begge hænder, når den blev rakt til ham. Efter sigende havde han også et krus med 4 hanke. Hans rige var så stort, at man sagde, ”at solen aldrig gik ned i det”. Alligevel har man brygget 2 øl til at ære ham. ”Keizer Karel Goud Blond” ( gylden blond) som det rene morgenlys og ”Keizer Karel Robijn Rood” ( rubinrød ) til den varme solnedgang.
 
”Robijn Rood” passer godt til sit navn. Det er en flot rød øl på 8,5%. Mange små bobler fra midten af glasset. Duft af appelsin, alkohol og lidt ubestemmelig krydderi. Også i smagen dukker disse noter frem, men de modsvares af en god markeret bitterhed i eftersmagen, som vi kender det fra flere gode tripler. I det hele taget minder den lidt om en mørk tripel ( hvis det begreb findes. Man kunne jo kalde en rød tripel for en rubel, men det lyder måske for mærkeligt ).
Karakter 4+
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar