Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 1. juli 2011

Tid til en øl - Slottskällan Imperial Stout


1. Juli 2011

I dag var der pause i øvningen på ”Robin Hood”, så det var muligt at foretage sig noget andet. Jeg brugte dog lige 3 timer på at male kulisser i formiddagstimerne.

Over middag skulle jeg fortælle om 6 øl ved en lille ølsmagning i forbindelse med en polterarbend. Det var med at komme tidligt i gang, så deltagerne ikke var alt for plørede til at kunne følge med. For der var naturligvis en del oplysende facts om øllene. Det skal jo ikke udelukkende være sjov og spas på sådan en dag.

Det var et pænt udvalg af øl : Sierra Nevada Pale Ale – Paulaner Salvator ( i søde små 33 cl flasker ) – Victory Golden Monkey – Rogue Double Dead Guy Ale – Rochefort 8 og Midtfyn X-porter. Alle samen gode øl, og jeg synes selv, jeg fik fortalt nogle gode historier om dem. Det tog et par timer for det var hyggeligt selskab. Jeg drak ikke rigtig noget selv, men de andre blev mere lystige alt som tiden gik.

Derefter brugte vi aftenen med gode venner på Svinkløv Badehotel, hvor vi fik en dejlig 3-retters menu. Vennerne valgte fiskemenuen, der også var god. Vi fik til forret en kalvetartar med sprøde rugbrødschips og urter og blomster. Dernæst en dejlig kyllingeret med svampe og nye aspargeskartofler og til sidst – arme riddere med agurk og hvid chokolade og urtegranite ( dild og havesyre ). Det lyder sært men det smagte fortræffeligt. Der var forslag til en vinmenu, men jeg valgte en bock fra Fur Bryghus ( faktisk var der foreslået Fur Ale til forretten ). Vi afsluttede med kaffe i den blå stue.

Her inden sengetid var det så på sin plads at nyde en øl, og valget faldt på ”Imperial Stout ” fra svenske Slottskällans. Det er en stærk øl på 9,0%

På etiketten fortæller bryggeriet selv historien om ”Imperial Stout” ( eller som den også kaldes ”Russian Imperial Stout” ). Det var nemlig den russiske Katarina den store, der fik smagt for øllet og fik det sendt til Skt. Petersborg. Ifølge etiketten var det Thrale’s Brewery i London, der i 1796 var de første eksportører. For at klare den lange rejse øgede man både alkohol- og humleniveauet. Under Napoleonskrigen i starten af 1800tallet lukkede de baltiske havne og det blev umuligt at sendte stout til Rusland. Man begyndte derfor selv at brygge stout/porter i de baltiske lande, og da krigen sluttede, havde man oparbejdet en stor produktion på stedet. Da den undergærede øl bredte sig til Norden og Baltikum i midten af 1800tallet blev ”den baltiske porter” omskabt til en undergæret øl. Men den engelske original er overgæret.

Slottskällans ”Imperial Stout” er en overgæret stout efter engelsk mønster. Brygget på mørk malt, hvilket giver en kulsort farve og et kraftigt lysebrunt/cafe latte- farvet skum, der knitrer lystigt. Der er en god duft af ristet malt, chokolade og lidt lakrids. Øllet har en vældig god fylde. Smagen er også præget af sødme ( chokolade? ), tydelig engelsk lakrids og måske en anelse røg. Til allersidst kommer der et lidt sært strejf af syrlighed. Der er en prikkende, bedøvende fornemmelse i munden under eftersmagen, hvor lakrids og en balancerende bitterhed dominerer.

Karakter 4


Ingen kommentarer:

Send en kommentar