Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 23. juli 2011

Tid til en øl - Fuller’s Past Masters XX


23. Juli 2011

I dag har vi set meget TV, for at følge med i den forfærdelige tragedie fra Norge. Det er ufatteligt, det der er hændt, og at så mange menneskers liv er ødelagt pga af en enkelt galning. Det er ikke til at begribe.

Til aften åbnede jeg en god øl for at få noget andet at tænke på. Fuller’s i London er en at mine engelske favoritter. De laver altid god, velsmagende øl. Bryggeriet er gammelt, men blev i 1845 overtaget af John Fuller ( egt. John Fuller, Henry Smith og John Turner ( bryggeriets fulde navn er Fuller, Smith & Turner )). I 1995 bryggede man da også et øl ved navn”1845” på 150 års dagen.

Fuller’s nye tiltag er en serie af gamle opskrifter – ”Past Masters” ( ”De Gamle Mestre” ). Den første øl i denne serie er ”XX”, hvor antallet af x’er angiver hvor stærkt øllet er. 2 x’er er en strong ale – denne er på 7,5%.

Opskriften er fra 2. September 1891. Siden starten har Fuller’s brygmestre ført en håndskreven ”Brewbook”, hvor de nedskrev alle deres erfaringer og opskrifter. Det er derfor muligt at genskabe disse gamle øl, og det er det brygmester John Keeling har sat sig for. Han forsøger at gøre det så nøjagtigt som muligt.

Der ligger en lille video på hjemmesiden, hvor man fortæller om projektet. Her kan man høre at der ikke er benyttet engelsk malt i denne strong ale, hvilket er en overraskelse for bryggeren. Der er brugt Fuggle ( synes jeg at høre) og Goldings humle. Men de nævner at i andre opskrifter har man brugt amerikansk humle. Bitterheden for ”XX” lå i 1891 på 60 – 70 IBU. Billedet på etiketten er af en gruppe bryggere fra omkring år 1900.

”XX” er lagret i 3 måneder på træfade og eftergæret på flasken. Det er en gylden øl med et mørkere skær. Der er mange små livlige bobler og skummet er hvidt med en god fylde. Der er en blomsteragtig aroma, hvor også fyr og noter af brød blander sig. Det er en rund og fyldig smag, hvor bitterheden overtager til sidst på fornem vis.

Karakter 4+

Den næste øl i serien bliver en ”Double Stout” fra 1893. Jeg ved ikke om den allerede er i Danmark, men jeg vil helt klart holde øje med den. ”XX” fandt jeg hos Ølkonsortiet i Aalborg.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar