Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 28. juli 2013

Tid til en øl - Mosel / Hasseröder Premium Pils


28. Juli 2013

I dag er det fem år siden, jeg startede med at skrive en blog om øl. Det er indtil videre blevet til 1350 øl, der er omtalt på disse sider. ( jeg mangler vist stadig nov 2011, som skal overføres fra TV2 blog, hvor jeg startede ).

Det var efter en ferietur til Harzen i Tyskland, hvor jeg begyndte at tage billeder af mine øl, at jeg fik ideen til at skrive om mine øloplevelser. Den første øl var en Hasseröder Premium Pils, som jeg nød - efter en lang køretur - på torvet i Wernigerode. Jeg skrev om denne øl, da jeg kom hjem – 28. Juli 2008.

Nu er jeg netop hjemvendt efter endnu en tur i det tyske. Denne gang til Mosel og efter en 12 timers kørertur ( med pauser ) var det passende at fejre jubilæet med en ny anmeldelse af samme øl – Hasseröder Premium Pils.

Vi kørte af sted sidste søndag – over middag, for kirkejobbet skulle lige passes først. Vi ville overnatte syd for Hannover – på Hotel ”Zur Schönen Aussicht” og det skal jeg da love for, der var.

 
Allerede på parkeringspladsen fik jeg øje på et skilt med ”Köstritzer Schwarzbier”, så det kunne jo ikke gå helt galt. Der sad vi så og nød livet med schnitzel, udsigt og Köstritzer Schwarzbier i glasset. Herligt.
 

Næste dag ville vi besøge de spændende klipper ved Externsteine nord for Paderborn. Fire bizarre klipper stikker pludseligt op af jorden, og danner et unikt landskab. Siden oldtiden har disse klipper være hellige, men man ved ikke helt noget om den tidlige historier. Der er en trappe op af den ene klippe og en bro over til naboen, hvor der er et gammelt alter. Man ved der har være eneboermunke på stedet. Den største klippe er der lavet tunneller i. Det er virkeligt et spændende område.

Vi kørte videre ad små veje mod Mosel, for at se lidt mere af det tyske landskab end det man ser fra motorvejen.

Mosel er et vinområde og det kan man også godt se på udvalget af øl. Der var mange steder, hvor valget stod mellem Bitburger Pils og Erdinger Weisse ( og en Radler, men det er jo ikke et valg ). Det lykkedes dog af finde øl, jeg ikke tidligere havde smagt, så der er lidt at skrive om i de kommende dage.

Men altså – godt hjemvendt efter en dejlig oplevelse, kunne jeg åbne en ”Hasseröder Premium Pils” på terrassen herhjemme.
 


Det er en dejlig tysk pilsner. En af de kendteste i det gamle Østtyskland, men den har også haft stor succes efter murens fald.

Det er en lys, gylden øl på 4,9%. Der er nogle små, spredte bobler, der giver lidt liv i den klare væske. Duft af lys malt og syrlige æbler. Den har en god fylde, men giver - på trods af de få bobler - alligevel en forfriskede fornemmelse. Smagen er let maltet med sødme og eftersmagen  er fint balanceret af humlebitterhed.

Karakter 3+

Det centrale Tyskland var det første område udenfor Böhmen (Tjekkiet ) hvor man begyndte at brygge pilsner. Man brugte tysk humle i stedet for den tjekkiske Saaz og det er disse tyske pilsnere, der har inspireret til vores egne danske øl. Hasseröder er et godt eksempel på hvordan denne øltype ( jeg kalder den ”europæisk standardpilsner” ) skal smage. Der er flere udmærkede eksempler i Tyskland og de dukker op i de kommende dage.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar