Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 11. oktober 2013

Tid til en øl - Glasgow / Tennent's Lager / Deuchars IPA


11. Oktober 2013

Øv, øv og en gang mere øv - for en træls afslutning på fodboldkampen. Vi haster til noget andet.

I lørdags drog vi af sted til Skotland for at besøge min ældste datter og svigersøn. De arbejder og studerer indtil jul i Glasgow. Vi fløj til Edinburgh, hvor vi lejede en bil. Jeg var lidt spændt på at skulle køre i venstre side, men det gik fint. I begyndelsen svært at vurdere afstand, når man sidder i den forkerte side af bilen - at se i bakspejlet var ikke helt naturligt, men jeg lavede ikke noget graverende fejl, og vi ankom uskadt til Glasgow. Om aftenen gik vi ind til centrum og fandt også et sted af spise. Italiensk, så der stod Peroni på ølkortet.

Glasgow har et stort bryggeri – Tennents Caledonian. Det stammer fra 1740, hvor Hugh og Robert Tennent grundlagde det under navnet Drygate Brewery. Det ligger i nærheden af katedralen og Drygate Bridge. I 1790 slog de sig sammen med nabobryggeriet under navnet Wellpark Brewery.
Oprindeligt bryggede de stouts og ales, men i 1885 sendte Hugh Tennent ( ikke en af grundlæggerne ) en pale lager på markedet, og den blev hurtigt Skotlands bedst sælgende.
Bryggeriet lå lige i nærheden af vores B&B og vores datters lejlighed, så vi kom forbi på vej mod centrum. Et sted er muren gået i stykker, så man kan se ind bag ved.
Søndag og mandag kørte vi alle en tur til Mull, og på vej hjem derfra stoppede vi i Balloch, der ligger lige syd for Loch Lomond. Mørke, heftig regn, smalle veje og så i den forkerte side. Vi var blevet trætte og sultne. Heldigvis var vi to til at køre. Min svigersøn førte bilen med stor sikkerhed i venstre side.
 
 
Her kunne vi bla. nyde en ”Deuchars IPA” fra Caledonian Breweries. Det er et bryggeri fra Edinburgh. Det blev grundlagt i 1869 af George Lorimer og Robert Clark, og hed i starten ”The Lorimer & Clark Caledonian Brewery”. Det har i nyere tid været ejet af Scottish & Newcastle og Heineken.
Deres kendteste øl er ”Deuchars IPA” på 3,8% (Cask ) / 4,4% ( flaske ). Denne øl stammer fra 1992 og har vundet over 40 priser i tidens løb, bla CAMRAs  i 2002 for Champion Beer of Britain.
Den fungerede fint til en ordentlig gang fish & chips ( i fin restaurantudgave ), men en IPA som vi kender det i amerikanske udgaver er det ikke.
Det er en lidt mørkgylden øl med svagt hvidt skum, der dog hænger fint på glassets sider. Overhovedet ingen bobler – det var jo en cask ale. Duften er præget af frugt og bær, men ikke så meget humlepræg. Skotterne har jo som tradition sparet lidt på humlen, fordi de var nødt til at købe den i England, og det var de ikke særlig indstillede på. Om det er det der spiller ind, ved jeg ikke. Den har den bløde og flade mundfølelse, som jeg synes cask ale har. Betegnelsen ”fad” passer godt til fadøl. Smagen er også præget mere af frugtvingummi end humle, men der dukker dog en meget sen bitterhed op i eftersmagen. Jeg synes den er svær at placere i kategorien IPA, men derudover er det en fortræffelig øl.
Karakter 3+
 
Tirsdag travede vi Glasgow tynd, mens børnene var på arbejde. Vi så bla. Katedralen og den nærliggende Necropolis ( kirkegård ), der er helt anderledes end vi kender i Danmark. Floden Clyde, og gågaderne i centrum. I alt gik vi den dag over 24.000 skridt.
Så da vi midt på eftermiddagen smed fødderne op, åbnede jeg en øl, jeg havde købt i det nærliggende supermarked. Her var der meget øl fra både kendte og ukendte skotske bryggerier, men vi havde en vægtgrænse med flyveren, så jeg kunne kun få to flasker med hjem.
 
 
”Lomond Gold” er en gylden ale fra TSA ( Traditional Scottish Ales ). Jeg har tidligere skrevet om ”Tullibardine 1488” og ”William Wallace”. Det var en gylden øl, men smagen er noget spids og den mangler i høj grad balance.
Karakter 2
 
Om aftenen gik vi atter på italiensk restaurant, hvor man kunne bestille små italienske retter. Så kunne man sammensætte et lille varieret måltid, i stedet for kun at få lasagne eller pizza. Her havde de ”Tennent’s Lager”.
Det er en glimrende pilsner øl, der helt lever op til dens formål, men så heller ikke mere. Den har en god maltet indledning og der er pæn balance i øllet.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar