Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 16. oktober 2013

Tid til en øl - Störtebeker Kellerbier 1402


16. Oktober 2013

Der hersker lidt usikkerhed om, hvornår Klaus Störtebeker blev halshugget. Forleden skrev jeg 1402 og det tyder det også på at bryggeriet i Stralsund mener, for aftenens øl er en ”Kellerbier 1402”. Men ellers nævnes 21. oktober 1401 som årsdagen ( så skule jeg jo lige have ventet en uges tid ). Störtebeker var blevet fanget ved Helgoland af den hamburgske flåde, og han blev – sammen med 73 af hans mænd – henrettet på slottet Grasbrook.

Legenden fortæller at Störtebeker lavede en aftale, om at borgmesteren skulle frigive så mange af hans mænd, som Störtebeker kunne gå forbi efter han var halshugget. Hovedløs rejste kroppen sig og vandrede forbi 11 mænd, inden bødlen stak en fod frem og spændte ben for ham.

Senere blev bødlen spurgt om han ikke blev træt, når der var så mange at halshugge, og han svarede, at han da nemt kunne halshugge hele byrådet også. Det blev taget ilde op, og han blev selv dømt til døden. Man har et kranium, der efter sigende skulle have været Störtebekers. Det blev stjålet i januar 2010, men genfundet i marts 2011 af politiet.

 
Nå, men ”Kellerbier 1402” hylder altså et senere dødstidspunkt.
 
Det er en meget lys øl med et let slør. Mange bobler og kraftigt, hvidt skum. Duft af bygmalt og en note af skovsyre. Den føles væsentlig hele livlig end pilsneren fra forleden, men det skyldes sikkert at jeg måtte hælde den gennem en si. Efter første mundfuld var indtrykket skuffende neutralt, men efterhånden fylder smagen mere og mere, og ender faktisk med at være kraftig. Det er maltet med en mørkere note af skovbund og egetræ. Humlen er Select, Tradition og Opal, men den gør ikke noget særligt væsen af sig. Man aner måske lidt citrus. Alk. 4,8%
 
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar