26. April 2015
Antal
forskellige øl – 2222. Det er da et fint tal – og jeg har skrevet om 1707 af
dem. Alligevel er der stadig stilarter, som jeg endnu ikke har smagt og en af
dem er den tyske ”Gose”. Man skal ikke forveksle den med den belgiske ”Geueze”,
selvom begge øl er syrlige.
Gose
blev først brygget i byen Goslar ( Harzen ) i det tidlige 16. årh. Den har
taget navn efter floden Gose, der flyder gennem byen. Det blev en populær
øltype der bredte sig helt til Leipzig. Oprindelig var den spontangæret, men i
1800tallet fandt man ud af, at man kunne opnå samme effekt ved at tilsætte
mælkesyrebakterier.
Gose
overholder ikke Das Reinheitsgebot, da man tilsætter både koriander og salt,
men der er givet dispensation, fordi den er en regional specialitet. Goslarregionen
var i middelalderen kendt for sine saltforekomster ( vitriolum zinci
Goslariense ), der opløst i vand gav et helseprodukt – ”Kobbervand”. Det er nok
denne opløsning, der er benyttet. Det er altså en ren helsedrik.
Det
sidste Gosebryggeri – Rittergutsbrauerei Döllnitz – lukkede i 1945, men fire år
senere åbnede det lille Friedrick Wurzler Brauerei i Leipzig. Friedrich Wurzler
havde arbejdet på Döllnitz og var den eneste, der kendte den originale
opskrift. Inden sin død gav han den videre til sin stedsøn, Guido Pfnister, der
bryggede videre i Leipzig til sin død i 1966. Så forsvandt Gose igen fra
markedet.
I
starten af 80erne åbnede Lothar Goldhahn et tidligere Gose-værtshus og ville
gerne servere Gose for sine gæster. Han udspurgte ældre øldrikkere om præcise karakteristika
og fandt til sidst et bryggeri – af Berliner Weisse – der ville forsøge at
brygge en Gose. Produktionen startede i 1986.
Nu
er der flere tyske bryggerier, der brygger denne øltype og også i USA er typen
på vej frem.
Westbrook
Brewing Co. i Mt. Pleasant South Carolina sendte i 2012 deres udgave på
markedet. Det er grundlagt af Edward Westbrook og brygmesteren hedder Donovan
Keating.
Deres
”Gose” er brygget med koriander og salt, hvilket jo er et af kendetegnene på
Gose.
Alkoholprocent 4,0% - IBU 5.
Det
er en meget lys øl med fint, hvidt skum. Duften er syrlig af æble og skovsyre.
Den føles frisk og snerpende i munden. Den syrlige smag kan godt minde om den
nye danske Hø Øl fra Herslev. Det er igen æble – og sikkert også koriander, der
gør sig gældende. Eftersmagen er syrlig og det er også her, man fornemmer
saltet. Umiddelbart kan det synes mærkeligt, men den fungerer godt. Det er jo
heller ikke store mængder salt, man tilsætter. En spændende, anderledes
oplevelse, som jeg ikke vil tøve med at gentage en anden gang.
Karakter
3+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar