Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 26. april 2015

Tid til en øl - Westbrook Gose


26. April 2015

Antal forskellige øl – 2222. Det er da et fint tal – og jeg har skrevet om 1707 af dem. Alligevel er der stadig stilarter, som jeg endnu ikke har smagt og en af dem er den tyske ”Gose”. Man skal ikke forveksle den med den belgiske ”Geueze”, selvom begge øl er syrlige.

Gose blev først brygget i byen Goslar ( Harzen ) i det tidlige 16. årh. Den har taget navn efter floden Gose, der flyder gennem byen. Det blev en populær øltype der bredte sig helt til Leipzig. Oprindelig var den spontangæret, men i 1800tallet fandt man ud af, at man kunne opnå samme effekt ved at tilsætte mælkesyrebakterier.

Gose overholder ikke Das Reinheitsgebot, da man tilsætter både koriander og salt, men der er givet dispensation, fordi den er en regional specialitet. Goslarregionen var i middelalderen kendt for sine saltforekomster ( vitriolum zinci Goslariense ), der opløst i vand gav et helseprodukt – ”Kobbervand”. Det er nok denne opløsning, der er benyttet. Det er altså en ren helsedrik.

Det sidste Gosebryggeri – Rittergutsbrauerei Döllnitz – lukkede i 1945, men fire år senere åbnede det lille Friedrick Wurzler Brauerei i Leipzig. Friedrich Wurzler havde arbejdet på Döllnitz og var den eneste, der kendte den originale opskrift. Inden sin død gav han den videre til sin stedsøn, Guido Pfnister, der bryggede videre i Leipzig til sin død i 1966. Så forsvandt Gose igen fra markedet.

I starten af 80erne åbnede Lothar Goldhahn et tidligere Gose-værtshus og ville gerne servere Gose for sine gæster. Han udspurgte ældre øldrikkere om præcise karakteristika og fandt til sidst et bryggeri – af Berliner Weisse – der ville forsøge at brygge en Gose. Produktionen startede i 1986.
Nu er der flere tyske bryggerier, der brygger denne øltype og også i USA er typen på vej frem.

Westbrook Brewing Co. i Mt. Pleasant South Carolina sendte i 2012 deres udgave på markedet. Det er grundlagt af Edward Westbrook og brygmesteren hedder Donovan Keating.
Deres ”Gose” er brygget med koriander og salt, hvilket jo er et af kendetegnene på Gose.
Alkoholprocent 4,0% - IBU 5.

Det er en meget lys øl med fint, hvidt skum. Duften er syrlig af æble og skovsyre. Den føles frisk og snerpende i munden. Den syrlige smag kan godt minde om den nye danske Hø Øl fra Herslev. Det er igen æble – og sikkert også koriander, der gør sig gældende. Eftersmagen er syrlig og det er også her, man fornemmer saltet. Umiddelbart kan det synes mærkeligt, men den fungerer godt. Det er jo heller ikke store mængder salt, man tilsætter. En spændende, anderledes oplevelse, som jeg ikke vil tøve med at gentage en anden gang.

Karakter 3+


Ingen kommentarer:

Send en kommentar