1. Oktober 2016
I
går afholdt vi vores 10 års jubilæumssmagning i vores ølklub. Det er samtidigt
den dag, jeg begyndte at interessere mig for øl. Inden da var min interesse –
og min viden – ikke særlig stor, men alligevel stor nok til, at jeg syntes, det
kunne være interessant med en ølsmagning med vennerne.
Som
tidligere nævnt fik jeg Vinspecialisten i Aalborg til at sammensætte en menu
bestående af 8 spændende øl.
De
anbefalede, at vi fik 10 cl af hver øl, men det skulle jo også være en rigtig
mandeaften, så jeg syntes, vi skulle have en hel af hver – eller i hvert fald
25 cl. Det er så den eneste gang, vi har gjort det. Det kom nok noget bag på
os, hvad specialøl fylder i forhold til en almindelig pilsner.
Jeg
havde hørt at belgisk øl og tjekkisk øl skulle være godt, så jeg var lidt
skuffet, da jeg så menuen. Der var godt nok en belgisk, men der mangler
desværre en fra Tjekkiet.
Det
siger lidt om min viden, at jeg ikke vidste, at en pilsner var en tjekkisk
øltype. Og den første øl var netop en pilsner fra Warwick i Varde – ”Frk Friis”.
Endda brygget efter tjekkisk mønster.
Det
var da en udmærket øl, men den faldt alligevel inden for det kendskab jeg havde
til øl. Til vores jubilæum ville jeg gerne have nogle af de oprindelige øl med,
men syntes alligevel at en pilsner var for almindelig. Så jeg ville lægge ud
med en øl, der havde den samme friske ”startfuktion”.
En
af de øltyper, vi ikke tidligere har haft med i vores smagninger er den syrlige
”Berlinerwiesse”. Men jeg har stiftet bekendtskab med den på Basement Beer Bar
og kan godt lidt den friske smag. Det blev en flaskeøl fra Vinspecialisten.
Det
engelske bryggeri Siren Craft Brew er fra 2012, men allerede i 2010 lykkedes
det brygmester Darron Ansley at indfange sirenernes ånd i sine øl. Etiketterne
er prydet med smukke Art Noveau tegninger af sirener.
Sirenen
Calypso er kendt for at holde Odysseus fanget på sin ø i 7 år. Vist nok til
egen fornøjelse. Og hun havde nogle verbale kampe med guderne, som gerne ville
have ham frigivet. Derfor er hun kendt for sin ”skarpe” tunge. Og det er derfor
hun er valgt til denne ”skarpe” syrlige berlinerweisse der er tørhumlet.
Der
er 7 forskellige humleblandinger – en til hvert år Odysseus var fanget, og man
kan på hjemmesiden se på batchnummeret, hvilket udgave man drikker. Problemet
er bare, at jeg ikke kunne finde batchnummeret på flasken – og jeg synes jeg
har kigget overalt, selv under kapslen og i filigranet på etiketten.
”Calypso”
er på 4,0%. Den er så bleggul, som det næsten kan være, og man mødes
naturligvis af en skarp, syrlig citrusnote. Og det er citron, der decideret
præger smagen. Det var næsten som en hjemmelavet citronlimonade. Frisk og
snerpende. Alle var enige om den smagte udmærket, når man lige var vænnet til,
men at der var langt til en rigtig ølsmag. Og det er jo sandt nok, når man
definerer øl lidt snævert. Det er den opfattelse, vi forsøger at udvide. Der
kunne godt fornemmes lidt tør bitterhed i slutningen, men det var citronen, der
trængte igennem.
Karakter
3+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar