27. Juli 2014
Forleden fyldte min gode ven, Henrik 50
år og han havde i går inviteret til fødselsdag i et telt i haven. God
underholdning med taler og sange, godt selskab, masser af god mad fra Vendia og
værtens eget hjemmebryggede øl. Det er opskriften på en hyggelig dag.
Til forretten stod der på bordet en ”Hyldeknægt”.
En hvedeøl med hyldeblomst. Humlet med Perle og Hersbrucker og Hallertau. En
mørk, let rødlig øl på 6,0%. Bryg nr. 38. Dejlig frisk sommerøl med lidt mere
fylde end en helt lys hvede. Hyldeblomsten blandede fint med de mere maltede
noter fra Münchener hvedemalten. Samtidig er Henrik sluppet af med det lidt
søde gærindtryk, der har generet ham tidligere.
Karakter 4
Det gjorde sig også gældende ved den
nyeste udgave af hans pilsner ”Urkilde”. Jeg kunne godt lide den tidligere, men
nu står den frisk og mere autentisk i glasset med et fint humlebid.
På bordet kom der også en ”Weizenbock”
og en ”Junipebberper”, som jeg tidligere har omtalt – og en ny udgave at ”Summertime”-
Denne gang er det tredje udgave ( bryg nr. 36 ) – en India Red Ale ( IRA ) på
8,0%. ”Summertime 3” er kraftigt humlet udelukkende med cascade til en IBU på
70. ”Summetime – and the hopping is easy”. Derudover er der brugt en pæn portion
røgmalt, hvilket giver den en dejlig smag af bål. Farven var dybere rød i 2’eren,
men humleindsparket bedst i nr. 3, så nu må vi se med version 4.
Karakter 4
Den antager en næsten floureserende rød
farve i stearinlysets skær.
En belgisk inspireret ”Trippel” var også
på programmet. Henrik omtalte den selv som en ”blond” og procenten ( 6.9% ) og
bitterheden (25 IBU ) lægger sig da også mere op af den stil. Den er mest belgisk i aromaen, hvor lys,
krydret frugt møder en. Smagen er lidt mere udvandet, og mister karakter, hvis
øllet står for længe.
Karakter 3
Jeg synes, der var væsentlig mere
belgisk kraft i bryg nr. 35 – ”Humliander”. Det er en strong ale på 8,9%. Her
er brugt koriander, hvilket nok er med til at give dette belgiske indtryk,
Hersbrucker og Saaz humle ( IBU 29 ) og grøn chili. Heldigvis er der ikke så
meget af det sidste stads i, så det ødelægger ikke noget. Men korianderen og
humlen indgår i et fint samarbejde.
Karakter 4
Til sidst Bryg nr. 37 – en ”Porter” på
5,7%. Dette er også en version 2. Jeg skrev tidligere om version 1 ( bryg nr.
25 ). Denne gang er der stjerneanis i, hvilket jo giver en dejlig lakridsagtig
smag. Der var også lakrids i desserten, så det passede glimrende. Det er en
sort øl med en let krop og en dejlig tørhed. Lakridssmagen er tydelig og
blander sig med brændt malt. Der er brugt engelske humletyper.
Karakter 3+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar