Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 27. juli 2014

Tid til en øl - Henriks øl


27. Juli 2014

Forleden fyldte min gode ven, Henrik 50 år og han havde i går inviteret til fødselsdag i et telt i haven. God underholdning med taler og sange, godt selskab, masser af god mad fra Vendia og værtens eget hjemmebryggede øl. Det er opskriften på en hyggelig dag.

 
Til forretten stod der på bordet en ”Hyldeknægt”. En hvedeøl med hyldeblomst. Humlet med Perle og Hersbrucker og Hallertau. En mørk, let rødlig øl på 6,0%. Bryg nr. 38. Dejlig frisk sommerøl med lidt mere fylde end en helt lys hvede. Hyldeblomsten blandede fint med de mere maltede noter fra Münchener hvedemalten. Samtidig er Henrik sluppet af med det lidt søde gærindtryk, der har generet ham tidligere.
 
Karakter 4
 
Det gjorde sig også gældende ved den nyeste udgave af hans pilsner ”Urkilde”. Jeg kunne godt lide den tidligere, men nu står den frisk og mere autentisk i glasset med et fint humlebid.
 



På bordet kom der også en ”Weizenbock” og en ”Junipebberper”, som jeg tidligere har omtalt – og en ny udgave at ”Summertime”- Denne gang er det tredje udgave ( bryg nr. 36 ) – en India Red Ale ( IRA ) på 8,0%. ”Summertime 3” er kraftigt humlet udelukkende med cascade til en IBU på 70. ”Summetime – and the hopping is easy”. Derudover er der brugt en pæn portion røgmalt, hvilket giver den en dejlig smag af bål. Farven var dybere rød i 2’eren, men humleindsparket bedst i nr. 3, så nu må vi se med version 4.

Karakter 4

Den antager en næsten floureserende rød farve i stearinlysets skær.

 
En belgisk inspireret ”Trippel” var også på programmet. Henrik omtalte den selv som en ”blond” og procenten ( 6.9% ) og bitterheden (25 IBU ) lægger sig da også mere op af den stil.  Den er mest belgisk i aromaen, hvor lys, krydret frugt møder en. Smagen er lidt mere udvandet, og mister karakter, hvis øllet står for længe.
 
Karakter 3
 
 
Jeg synes, der var væsentlig mere belgisk kraft i bryg nr. 35 – ”Humliander”. Det er en strong ale på 8,9%. Her er brugt koriander, hvilket nok er med til at give dette belgiske indtryk, Hersbrucker og Saaz humle ( IBU 29 ) og grøn chili. Heldigvis er der ikke så meget af det sidste stads i, så det ødelægger ikke noget. Men korianderen og humlen indgår i et fint samarbejde.
Karakter 4                                                                                                         

Til sidst Bryg nr. 37 – en ”Porter” på 5,7%. Dette er også en version 2. Jeg skrev tidligere om version 1 ( bryg nr. 25 ). Denne gang er der stjerneanis i, hvilket jo giver en dejlig lakridsagtig smag. Der var også lakrids i desserten, så det passede glimrende. Det er en sort øl med en let krop og en dejlig tørhed. Lakridssmagen er tydelig og blander sig med brændt malt. Der er brugt engelske humletyper.
Karakter 3+               
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar