8. September 2014
Til Ølentusiasternes møde på Øllets Dag
var der samlet en lille snes mennesker for at smage en af tidens trends på
ølfronten – Ny Nordisk Øl. Det kan undre, at der ikke er flere, der benytter
lejligheden til at stifte bekendtskab med denne niche i brygkunsten. Man smager
jo kun en lille smule – og skulle det smage forfærdeligt er der jo intet
forgjort i det.
Jeg må sige, at det slet ikke er
tilfældet. Øllet var overraskende godt ( det siger måske lidt om mine
forventninger ), og bestemt ikke kedeligt.
Den femte øl i det officielle program
kom fra Viborg Bryghus. Her var der lidt rod med etiketten. På den stod der
”Snapsting”, men øllen vi skulle smage var benævnt ”Nordisk Pioner”. Det skulle
være samme øl. Det er en øl på 7,5% - faktisk dagens stærkeste – brygget med
lyng fra Hærvejen og enebær. Der var absolut ingen humle, hvorfor bitterheden
var IBU = 0. Vi blev orienteret om at andre bitterhedsgivende ingredienser som
malurt, lyng eller porse ikke regnes med som IBU, men hvis det gjorde ville
bitterheden ligge omkring 20 IBU. En udmærket øl med tydelig aroma af enebær.
Behagelig at drikke og med en udmærket smag.
Karakter 3+
Per Kølster er en af bagmændene bag
projektet og han havde brygget dagens bedste øl – ”Gran Kry”. En øl på 6,6% - brygget
med friske fyrreskud ( pakket i poser af gaze ). Der var desuden tilsat
perlehumle. Det var en gylden øl med kraftig fyrrearoma. Smagen var let sødlig
og præget af fyr og harpiks. Jeg sammenlignede den mest ”Alba” fra skotske
Williams Bros. Det er en gammel nordisk opskrift fra vikingetiden der ligger
til grund for den ( efter sigende ), så det er en god, gammel nordisk tradition
Kølster har taget op – og med stort held.
Karakter 4+
Derefter fik vi serveret velsmagende
Nordisk Frikasse. Den var vel rettere dansk, for de fleste ingredienser
stammede fra formanden have, og det var Gert og Tine, der havde stået ved
gryderne.
Afdelingen havde også sendt tilbud ud
til de mange hjemmebryggere i byen, om at prøve kræfter med Ny Nordisk Øl, Det
var desværre kun to, der havde responderet.
Først en helt ny og frisk ”Slåenhvede”
fra brygger Martin Holch Henriksen. En øl der levede op til kravene bag ideen.
Dansk malt fra Danish Malting Group og slåen fra egen have. Helt i den rigtige
ånd. Det er en af de sjoveste farver, jeg har set på en øl. Bleg ferskenfarve.
Der er en fin duft af slåen, men øllet virker ualmindelig let i munden. Nu var
det også en helt ny øl, og den kan måske erhverve lidt fylde med alderen. Den
er en smule fizzig. Smagen er også let og kortvarig, men slåen smager igennem
og virker umiddelbart som en god ingrediens. Det hele skal bare lige
opgraderes.
Karakter 3
De to sidste øl var fra håndbryggerne
Kristian Gaardsøe og Niels Tikjøb. De har for vane at brygge to øl på samme
malt. En gammel tradition, der kendes gennem historien. Bliver man ved endnu
flere gange ender man med ”det tynde øl”. Vi lagde ud med andet opkog, der blev
til en øl på 5,0%. Tilsat havegryn for mundfylden og mælkebøtte for smagen. Mælkebøtterod
er kogt med i 10 min. Det er en uklar gylden øl med en let bitter aroma af græs
og citrus. Den er frisk og livlig og har en let bitter smag. Mælkebøtte er jo i
den grad nem at anskaffe, men er måske ikke den kraftigste smagsgiver.
Karakter 3+
Vi sluttede af med det lidt kraftigere
første opkog ( 5,6% ). Her var til gengæld tilsat 14 g malurt / 50 l og 80 g
porse, der havde kogt med i 10 min.. Øllet ligner til forveksling den
foregående, men man mærker en tydelig duft af porse. Denne øl er også en smule
for livlig og spritzig. Men doseringen af malurten er meget fin, og her bliver
den ikke ubehagelig bitter. Smagen af porse er god, men holder ikke længe.
Karakter 3+
Det var en spændende eftermiddag, med øl
man ikke lige falder over til hverdag. Alle eksperimenterne viser, at det er et
projekt, der absolut har mulighed for at kaste ”en ægte dansk øl” af sig. Det
er ikke bare en kuriøsitet, som noget måske har troet. Især ideen med at prøve
at finde en original dansk gær lyder spændende. Vi kender jo gærens indflydelse
på belgisk ale og tysk weissbier, og det vil gøre det muligt at brygge
forskellige øltyper med samme karakteristika. Men hvornår en sådan øl bliver
skabt, og hvem der skal afgøre at målet er nået, svæver vist lidt i det uvisse.
Indtil da må bryggerne bare klø på. Vi andre skal nok komme og prøvesmage.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar