Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 12. september 2014

Tid til en øl - Ny Nordisk Øl II


8. September 2014

Til Ølentusiasternes møde på Øllets Dag var der samlet en lille snes mennesker for at smage en af tidens trends på ølfronten – Ny Nordisk Øl. Det kan undre, at der ikke er flere, der benytter lejligheden til at stifte bekendtskab med denne niche i brygkunsten. Man smager jo kun en lille smule – og skulle det smage forfærdeligt er der jo intet forgjort i det.

Jeg må sige, at det slet ikke er tilfældet. Øllet var overraskende godt ( det siger måske lidt om mine forventninger ), og bestemt ikke kedeligt.

Den femte øl i det officielle program kom fra Viborg Bryghus. Her var der lidt rod med etiketten. På den stod der ”Snapsting”, men øllen vi skulle smage var benævnt ”Nordisk Pioner”. Det skulle være samme øl. Det er en øl på 7,5% - faktisk dagens stærkeste – brygget med lyng fra Hærvejen og enebær. Der var absolut ingen humle, hvorfor bitterheden var IBU = 0. Vi blev orienteret om at andre bitterhedsgivende ingredienser som malurt, lyng eller porse ikke regnes med som IBU, men hvis det gjorde ville bitterheden ligge omkring 20 IBU. En udmærket øl med tydelig aroma af enebær. Behagelig at drikke og med en udmærket smag.

Karakter 3+

 
Per Kølster er en af bagmændene bag projektet og han havde brygget dagens bedste øl – ”Gran Kry”. En øl på 6,6% - brygget med friske fyrreskud ( pakket i poser af gaze ). Der var desuden tilsat perlehumle. Det var en gylden øl med kraftig fyrrearoma. Smagen var let sødlig og præget af fyr og harpiks. Jeg sammenlignede den mest ”Alba” fra skotske Williams Bros. Det er en gammel nordisk opskrift fra vikingetiden der ligger til grund for den ( efter sigende ), så det er en god, gammel nordisk tradition Kølster har taget op – og med stort held.
Karakter 4+
Derefter fik vi serveret velsmagende Nordisk Frikasse. Den var vel rettere dansk, for de fleste ingredienser stammede fra formanden have, og det var Gert og Tine, der havde stået ved gryderne.
Afdelingen havde også sendt tilbud ud til de mange hjemmebryggere i byen, om at prøve kræfter med Ny Nordisk Øl, Det var desværre kun to, der havde responderet.

 
Først en helt ny og frisk ”Slåenhvede” fra brygger Martin Holch Henriksen. En øl der levede op til kravene bag ideen. Dansk malt fra Danish Malting Group og slåen fra egen have. Helt i den rigtige ånd. Det er en af de sjoveste farver, jeg har set på en øl. Bleg ferskenfarve. Der er en fin duft af slåen, men øllet virker ualmindelig let i munden. Nu var det også en helt ny øl, og den kan måske erhverve lidt fylde med alderen. Den er en smule fizzig. Smagen er også let og kortvarig, men slåen smager igennem og virker umiddelbart som en god ingrediens. Det hele skal bare lige opgraderes.
Karakter 3
 
 

De to sidste øl var fra håndbryggerne Kristian Gaardsøe og Niels Tikjøb. De har for vane at brygge to øl på samme malt. En gammel tradition, der kendes gennem historien. Bliver man ved endnu flere gange ender man med ”det tynde øl”. Vi lagde ud med andet opkog, der blev til en øl på 5,0%. Tilsat havegryn for mundfylden og mælkebøtte for smagen. Mælkebøtterod er kogt med i 10 min. Det er en uklar gylden øl med en let bitter aroma af græs og citrus. Den er frisk og livlig og har en let bitter smag. Mælkebøtte er jo i den grad nem at anskaffe, men er måske ikke den kraftigste smagsgiver.

Karakter 3+                                                            

Vi sluttede af med det lidt kraftigere første opkog ( 5,6% ). Her var til gengæld tilsat 14 g malurt / 50 l og 80 g porse, der havde kogt med i 10 min.. Øllet ligner til forveksling den foregående, men man mærker en tydelig duft af porse. Denne øl er også en smule for livlig og spritzig. Men doseringen af malurten er meget fin, og her bliver den ikke ubehagelig bitter. Smagen af porse er god, men holder ikke længe.

Karakter 3+

Det var en spændende eftermiddag, med øl man ikke lige falder over til hverdag. Alle eksperimenterne viser, at det er et projekt, der absolut har mulighed for at kaste ”en ægte dansk øl” af sig. Det er ikke bare en kuriøsitet, som noget måske har troet. Især ideen med at prøve at finde en original dansk gær lyder spændende. Vi kender jo gærens indflydelse på belgisk ale og tysk weissbier, og det vil gøre det muligt at brygge forskellige øltyper med samme karakteristika. Men hvornår en sådan øl bliver skabt, og hvem der skal afgøre at målet er nået, svæver vist lidt i det uvisse. Indtil da må bryggerne bare klø på. Vi andre skal nok komme og prøvesmage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar