Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 29. september 2014

Tid til en øl - Traquair 900


29. September 2014

I dag er det præcis 8 år siden, jeg afholdt den første ølsmagning for vennerne. Jeg har fortalt om denne smagning gentagne gange før, så det vil jeg ikke gøre igen. Men det var en omvæltende oplevelse, der ændrede mit forhold til øl markant. Tidligere drak jeg kun øl til højtider og når græsset var slået, men nu nyder jeg det ret ofte.

Jeg har i de 8 år fået smagt over 2000 øl, og det svarer til ca. 250 nye øl om året. I løbet af det sidste år er det blevet til 255 øl. Jeg kom først senere i gang med at skrive om øl, så der er kun omtalt 1595 øl på bloggen.

Dagen skulle fejres med et af mine favoritbryggerier – skotske Traquair. Jeg besøgte slottet og bryggeriet sidste efterår. Det er et spændende sted. Faktisk er det Skotlands ældste endnu beboede bygning. Man mener at der har været bygget på stedet siden 700-tallet, men det nuværende slot blev grundlagt i 1107.

I 1964 tog Peter Maxwell Stuart fat på at brygge igen, da han opdagede et gammelt brygudstyr på slottet, og siden har de sendt nogle helt fantastiske øl på markedet –”House Ale” – ”Larids Liquor” og ”Jacobite Ale”. Desværre bliver det nok svært at skaffe disse øl i Aalborg, for det var Ølkonsortiet der importerede dem. Traquairs eksport går også mere i retning af Brasilien og Japan, hvor det er populært at drikke skotsk øl og skotsk single malt.

Da Ølkonsortiet i Aalborg lukkede ( en trist dag for byen ) havde de udsalg af de sidste øl på hylderne, og allerbagerst havde de fundet et enkelt flaske af Traquairs jubilæumsbryg – ”Traquair 900”. Det er en øl der – som navnet antyder – er brygget i 2007 til 900-årsdagen for slottets grundlæggelse. En barley wine  på 9,0%..

På bagsiden fortælles af slottes først var en kongelig jagthytte, og har været besøgt at 27 forskellige konger og dronninger. Slottet har stærke bånd til Stuarterne og Jacobitterne ( sådan set det samme ).

Jeg smagte øllet i sin tid, da det blev frigivet. Jeg skrev ( før bloggen ) d. 8. Januar 2008:

”En meget velkomponeret Barleywine, der lægger sig lige i haserne på Thomas Hardy ale.

Farven er nærmest mahognig og der er næsten ingen skumdannelse. Duften er sødlig og sherryagtig og det er også det indtryk, der møder en i smagen. Der kan måske anes en smule lakrids i snarten af eftersmagen, som ellers er præget af sødme og en mild bitterhed.

En dejlig aften øl, der nydes bedst uden mad. evt. et stykke chokolade.

Karakter 5”

I dag var det så en vellagret udgave der var på bordet. Jeg havde faktisk ikke troet, der var flere tilbage, så det var en øl jeg måtte have, da jeg så den i butikken ( 89 kr. ). Den har udviklet sig mere i retning af sveskekompot. Den virker mørkere i smagen. Der er nok stadig en smule alkohol i baggrunden, men det er mere afdæmpet. Det er stadig en velkomponeret øl, men jeg synes stadig ikke den kommer op på siden af ”Jacobite Ale”

Karakter 5

2 kommentarer:

  1. Hej.
    Hvis du en dag kommer forbi Butik Aroma i Galten lige uden for Århus.
    Så har vi mellem vores ca 150 forskellige specialøl, stadig nogle house ale og jacobite ale stående..
    Mvh Brian
    Butik Aroma

    SvarSlet
  2. Tak for tippet. Jeg må se at komme forbi en dag

    SvarSlet