Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 28. marts 2012

Tid til en øl - Duchesse de Bourgogne

28. Marts 2012

Forleden faldt jeg over en af mine syrlige favoritøl hos Vinspecialisten i Aalborg. Jeg har ikke helt vænnet mig til de hardcore lambic endnu, og andre spontangærede øl bliver nogle gange lidt for sukkersøde i bestræbelserne på at balancerede syrligheden. Men en lidt mildere udgave af syrlige øl har fanget min interesse – Oud Rood og Oud bruin ( også kaldet flamsk rød og flamsk brun ). Der er flere gode øl i genren – Liefmanns ”Goudenband” og Rodenbach’s ”Grand Cru”, men min favorit er nu ”Duchesse de Bourgogne” fra bryggeriet Verhaeghe i Vichte, Belgien.

Bryggeriet stammer fra 1875 og er stadig i familiens hænder, hvilket bla. set på et lille logo på flasken – ”Belgian family brewers”.

”Duchesse de Bourgogne” er en hyldest til Mary af Burgund ( 13 feb. 1457- 27. marts 1487 ). Hun var efter sigende meget afholdt i Flandern, men hun døde efter et styrt fra sin hest under en falkejagt – kun 30 år gammel.

Denne fremragende øl er gæret i 2 omgange og  modnes derefter i  18 måneder på egefade, inden den blandes med en ”ny” 8 måneder gammel øl. Så vidt jeg forstår ligger den derefter yderligere et års tid, inden den tappes på flasker.

Etiketten portrætterer en adelsfrøken i typisk flamsk malerstil. Det er formentlig Mary af Burgund. Der leges lidt med ordene – ”Flemish art - of brewing”. Det skulle være et billede, der hænger på slottet Gaasbeek, og det er fotograferet at Hugo Maertens ( nævnt på etiketten ). Det giver det hele et anstrøg af elegance og klasse.

Det er en klar rød øl med offwhite skum, der hurtigt svinder ind. Der er en syrlig duft af æbleeddike. Den føles frisk og meget levende. Smagen er mere nuanceret end aromaen. Der lægges ud med en behagelig sødme, derefter får man fornemmelsen af syrlig frugt/bær, måske mere som lidt frugtvingummi - især solbær. Der afsluttes med dejlig balancerende syrlighed. Alkohol 6,2%.
Det er virkelig en lille perle. Den eneste man kan sige imod den, er netop at den er lille – kun 25 cl. Man kunne bestemt godt tænke sig lidt mere.
Karakter 5
Selvom det i går var 525 år siden hun faldt af hesten og døde, lever hendes minde stadig i kraft af denne fantastiske øl.

2 kommentarer:

  1. God anmeldelse.
    Jeg synes også at det er en fantastisk god øl.

    SvarSlet
  2. Jeg har kun set dem i 0,7 l. flasker, og så er der mere end rigeligt.

    Her er min anmeldelse: http://hopswaterandbarley.blogspot.com/2010/12/duchesse-de-bourgogne-br-verhaeghe.html

    SvarSlet