Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 8. februar 2010

Tid til en øl - Avery The beast

8. Februar 2010

Det er ikke helt tydeligt på billedet, men Avery’s ”The Beast” viser i den grad tænder. Det er også en øl i serien ”Demons of Ale” og denne er i den belgiske mørke/stærke stil. Procenten er 14,6%, så også her bider den fra sig.

The Beast ( Dyret ) hører, så vidt jeg husker, til i Åbenbaringen. På etiketten beskrives den som en forfører, der viser sig forskelligt for forskellige mennesker. Derfor vil denne komplekse øl sikkert også fremstå forkelligt.

Den er brygget på bygmalt, honningmalt og belgiske specialmalte ( aromatic, lys hvede, ristet hvede og Special B ). Mange forskellige humletyper ( Magnum, Saaz, Galen, Hallertau, Tettnang og Hersbrucker ) og rosiner, dadler, Blackstrap melasse, Alfalfa Honning, Turbinado sukker og Belgisk kandis.

Man har gjort sig stor umage for at lave en varieret og kompleks smagspalet, og så brænder det alligevel ikke helt igennem. De store belgiske forbilleder fra Rochefort og Westvleteren har en meget mere nuanceret smag, hvor man hele tiden ledes til nye smagsoplevelser. ”The Beast” er – trods den gode vilje – en smule ensartet i udtrykket. Det er bestemt ikke dårligt bryg, men smagsindtrykker er konstant fra først til sidst – i hvert fald for mig.

Det er en uklar, mørk øl med et svagt orange skær. Skummet er svagt pga alkoholen. Der er en sødlig duft af alkohol og lys frugt. Smagen er meget sukkersød med fine noter af blomme, abrikos og rosin ( og sikkert også dadel da det jo er en ingrediens ). En dejlig lang eftersmag, som ikke virker bitter. I hvert fald ikke før man får lidt frugtsalat med råcreme, så træder bitterheden faktisk tydeligt frem ( 68 IBU ). Alkoholen virker varmende, men er ellers gemt godt væk af sødmen. Den medvirker til at gøre smagen meget vinøs.

Men sødmen, der dækker over alkoholen, dækker også over de forkellige nuancer. Alle smagsnoterne er konstant til stede, hvilket virker bastant og ødelægger et varieret indtyk. De originale belgiske trappistgærtyper er simpelthen bedre til at skabe nuancerede og varierede smagindtryk end dette store sammensurium af malte og humletyper.

Men som sagt – det er ikke nogen dårlig øl

Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar