Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 4. november 2013

Tid til en øl - Adelardus


4. November 2013

I det 7. århundrede grundlagde en frankisk adelsmand – St. Trudo – et kloster i det sydøstlige Flandern. Rundt om klosteret voksede et bysamfund op – Saint-Truiden. Klosteret blev efter St. Trudos død et mål for pilgrimsrejser og samfundetnød godt af de mange besøgende. I det 11. århundrede byggede abbed Ardelardus klosterets kirke, samt 2 kirker i byen. Som man kan se på etiketten, var han en trivelig, jovial mand med hang til godt øl. Vi bliver også her præsenteret for et væld af navne. ”Adelardus” – det giver vist sig selv.

”Trudoabdijbier” – en klosterøl fra Trudo. Denne øl blev brygget på opfordring af byen og klosteret i 2002, hvor man for første gang holdt ”åbent hus” i klosteret.

”Haspengouwse” – er navnet på hele området. der er Belgiens fineste frugtområde.

”Dubbel” – er naturligvis ølstilen.

Det er Brouwerij Kerkom, der brygger denne klosterøl. Jeg har tidligere skrevet om bryggeriets historie og deres øl "Bink" 

 ”Adelardus” er købt i ”Det Bette Ølhus” i Aalbæk og er på 7,0%. Det specielle ved produktionen er, at der er brugt ”gruut”. Gruut er en urteblanding, som mange flamske byer tidligere krævede af bryggerne skulle benytte i deres øl. Hver by havde deres egen ”gruut”. Eller er den brygget på 5 forskellige malte og to belgiske humletyper. Eftergæret i flasken.

Det er en meget mørk øl med svagt skum. Duft af mørke frugter – bla. rosin og sveske, samt lidt alkohol. Den har en blød tekstur og en god fylde. Smagen er også præget af frugt, og så denne ”gruutblanding”, der består at 10 forskellige urter. Det er måske en af dem, der giver den kunstige syrlighed, der ligger i slutningen. Det var nok bedre uden.

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar