Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 27. november 2013

Tid til en øl - Bofferding Hausbéier


27. November 2013

Etiketter på øl kan være oplysende, men de kan også nogle gange være misinformerende. Vi kan sommetider støde på betegnelsen ”pilsner” på danske øl, der måske er en schwarzbier eller en overgæret øl, simpelthen fordi det er en betegnelse, der er velkendt. Andre gange pyntes der lidt på historien og det er lidt tilfældet med aftenens øl – Bofferdings ”Hausbéier”.

”Depuis 1764” ( ”siden 1764” ) står der på flasken, og så regner man jo dette bryggeri for gammelt. Men bryggeriet Bofferding blev grundlagt i 1842 af Jean-Baptiste Bofferding. Det ligger i byen Bascharage i den sydvestlige del af Luxemborg. Men i 1975 blev det fusioneret med Brasserie Funck-Bricher til Luxemborgs største bryggeri – Brasserie Nationale. Og Funck-Bricher blev grundlagt i 1764, så lidt er der jo om sagen. Derudover er det nævnt at øllet er brygget efter den originale, gamle opskrift og det kan naturligvis være rigtigt, men måske ikke særligt sandsynligt – i hvert fald ikke fra 1764. Bofferdings øl brygges stadig i Barscharage.

 De laver Luxemborgs mest solgte pilsner, men har også en mere maltet variant på markedet – “Hausbéier” på 5,2%.

Det er en mørkgylden øl med luftigt skum og spredte bobler. Det er malten der dominerer med en antydning af støvede halmballer. En kunstig citrusnote mærkes også. Den kommer ikke frem i smagen, hvor det stadig er malt og brød, samt en tør, støvet note af valnød. Ikke megen bitterhed. Det er en udmærket øl til maden – typisk for ”tysk” øl. Godt solidt håndværk uden de store armbevægelser.

Karakter 3+

På etiketten ses også tre medaljer af guld - Paris 1937 - London 1938 og Bruxelles 1995


Ingen kommentarer:

Send en kommentar