Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 15. maj 2021

Tid til en øl - Ølsmageren /Overtone / White Hag


 15. Maj 2021

Kristi Himmelfartsdag tog jeg en tur til Gjøl for at købe noget godt øl. En af mine gode venner er for nylig flyttet til byen, og han opdagede et lille, velassorteret øludsalg i en garagebutik på hovedgaden - 'Ølsmageren'.


Jesper Mørkholt har brygget øl i mange år, og det er også muligt at smage noget hjemmebrygget øl. For 2 år siden åbnede han en lille ølbutik, fordi det var vanskeligt at få de øl, han selv kunne lide i omegnen, så hvorfor så ikke selv sørge for et ordentligt udvalg. Jeg har læst, at til 1 års fødselsdagen havde han 90 forskellige i i butikken, men til dette års fejring er antallet 275. Det er noget af en udvikling. Her åbner han en Cuvee van der Keizer Funken ( røgsmag ) med en økse. Når der er åbent, er der smagsprøver af flere forskellige øl på bordet.

Til dagens ølfest var en stor burgertruck kørt i stilling i indkørslen, så det var muligt at nyde nogle fremragende burgere til frokost. Meget høje og svære at bide over, men de smagte vældigt godt.

Udover at sælge øl er konceptet tydeligvis, at man skal hygge sig og få en god snak. Jesper sælger ikke over nettet, for han kan lide at møde sine kunder og få en snak. Der var stillet borde og stole op flere steder, så man kunne bruge tid til at slappe af og sidde og nyde øllet. Jesper deler gerne ud af sin erfaring og viden, og man kan få fin vejledning om øllet. Butikken virker som et samlingpunkt for lokale ølentusiaster, som der sikkert kommer flere og flere af.


Med 275 øl på hylden kan det være svært at vælge. Der er både Trapist- og Klosterøl fra Belgien - engelske og tyske IPA'er, - Sour ales og seriøse stouts. Øl fra mange forskellige lande. Som eksempel er her de øl, jeg erhvervede mig i denne omgang.

Wicked Barrel 'The Black Pot' - Gouden Carolus 'Cuvee van der Keizer Funken' - Funky Fluid '21O Triple NEIPA' - Italiensk 'Tipopils' - Dois Corvos 'High Five' og 'Murder in Carcavelos' og sluttelig Pressure Drop 'Worlds Apart'.

Sidst jeg var der, købte jeg øl fra Frontaal, Braukunst, Basqueland, Siren og en gose fra Mad Scientist i Ungarn. Det siger lidt om det store udvalg, der er på hylderne.

Der var også et par øl på fad, og for hver 200 kroner man brugte, fik man en ølbillet til en af disse.

Der skulle jo lidt øl til at passe til maden.


Den ene øl var en forfriskende NEIPA var Overtone - 'Yaldi'. Overtone er et skotsk bryggeri fra 2018. Grundlagt af Bowei Wang og med en brygmester - Dan Miller - fra New Hampshire i USA. Så han ved da noget om New England IPA. Bryggeriet er meget miljøbevidst og alt deres emballage kan genbruges.


'Yaldi' er en Oat Cream IPA på 6,6%. Den er fuldstændig ugennemsigtig og toppes af hvidt skum. Duften er meget eksotisk med masser af lys frugt. Den er rund og blød at drikke og når bitterheden er holdt nede, bliver det næsten som morgenjuice. Jeg kan trods alt nok godt lide lidt mere bid. Der er brugt Sabro, Cashmere, Mosaic og Idaho7 - humletyper, der alle er medvirkende til den frugtige smag af mandarin, lemon og mango. Jeg synes sågar, der var antydning af ananas. God smag - lidt mere bitterhed for at blive rigtig forfriskende.

Karakter 3+


Den anden øl var ganske anderledes. 'Black Boar' fra The White Hag. Et irsk bryggeri stiftet i 2013 af Padraig Staunton. Det ligger i Sligo på den irske vestkyst

'Black Boar' er en Imperial Stout, og hvert år lægges nogle tønder på bourbonfade. 2019 udgaven er 3. årgang. Det er en kraftig sag på 10,2% og en bitterhed på 60 IBU. 

Kulsort - med flot, brun skum, der var blødt og luftigt. Kraftig duft af ristet malt, chokolade og bourbon, men først og fremmest vanilje. En virkelig kompleks og spændende øl. Fyldig og nærmest cremet i munden. En øl som det tager tid at drikke, og det er sandelig også meningen. Smagen er også lige så kompleks. Svesker og bourbon - chokolade og vanilje og en behagelig bitterhed, der forhindrer, at det bliver for kvalmende. Ristet, let bitter afslutning.

Karakter 5

Ølsmageren, Limfjordsgade 99, Gjøl. Se Facebook for åbningstider.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar