Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 9. maj 2021

Tid til en øl - Verdens Største Virtuelle Ølsmagning 2


 9. Maj 2021

Det var en af ølvennerne, der havde inviteret til Virtuel Ølsmagning, og vi var 7 deltagere, der hyggede os med snacks og chips - og naturligvis de gode øl.

Indlagt i programmet var der 3 'Beer Battles', hvor vi skulle smage øl af samme karakter op mod hinanden. Måske var det derfor, at de 2 næste øl på listen begge var betegnet som 'pilsner'.

Det kan måske give en smule mening at teste to øl af samme type mod hinanden, men det var bestemt ikke tilfældet her. Ingen af de 2 øl var en pilsner, og de afveg fra hinanden på næsten alle punkter.

Stor forskel i alkoholprocent ( 5,9% - 4,5% ) - Stor farveforskel ( EBC 14 - EBC 32 ) - Stor forskel i bitterhed ( IBU 35 - IBU 11 ). Der var absolut intet grundlag for at sammenligne de 2 øl, men begge var dog lagerøl.

Christian Andersen og Jan Eiken satte med deres bog 'Den Nøgne Øl' fokus på pilsneren, og de har nu sammen med bryggeriet Anarkist lavet en ny 'nøgen øl'. Der er tale om en Dortmunder, der var en af de mest populære øltyper i 1950 - 70'erne. Typen ligger til grund for de mange danske 'guldøl', og Anarkist kalder da også deres Dortmunder for ' Naked Gold'.

Det er en gylden. lys øl på 5,9%. Den er naturligvis filtreret og med hvidt skum på toppen. Den har en sødlig maltet duft af korn og denne sødlige maltkarakter indleder også smagsindtrykket. Derefter dukker en skarpere og lettere sprittet note op. Danske guldøl kan godt være noget sprittede i udtrykket, men her passer det godt som kontrast til malten, og giver øllet en let aggressiv karakter. Man har forsøgt at genskabe den originale vandprofil fra Dortmund i 50'erne. Øllet er friskt med en god fylde. Bitterheden er tydelig uden at være påtrængende. Der er brugt 3 forskellige Hallertauvarianter - Perle, Callista og Akoya ( IBU 35 ). Alt i alt en interessant øl.

Karakter 4


Overfor den stod der så en øl af en ganske anden karakter, hvilket gør en sammenligning absurd. Nørrebro Bryghus har lavet en let øl - sikkert også historisk fra det gamle København. Der er ikke tilsat kulsyre, for det gjorde man ikke i midten af 1800'tallet. Det gør denne øl mere fad, og det virker ofte lidt kedeligt, med mindre man er engelsk 'real ale' fan. De skal have 'thumbs up' for det historiske forsøg, men det var nok smagningens mest intetsigende øl.

'Gamle Københavner' er en 'bayersk dunkel' med en amber, nøddebrun farve og let skum. Duften er meget svag. Den er let drikkelig, men altså en smule livløs. Der er en let nøddeagtig smag.

Karakter 2+


Sidste øl i denne runde var 'Sweet Gale' fra Thisted Bryghus. Det er en øl brygget med porse, og der er efterhånden en del fra thisted, så jeg har lidt svært ved at skelne dem fra hinanden. Møske skulle man lave en Beer Battle med porseøl fra bryggeriet for at smage dem mod hinanden.

'Sweet Gale' er en lys øl på 6,0% med en kraftig duft af porse. Den er frisk og let drikkelig og har en god smag af porse. Ikke meget at være utilfreds med her, men måske unødvendig, når man har 'Porse Guld'.

Karakter 3+




Ingen kommentarer:

Send en kommentar