Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 2. april 2014

Tid til en øl - William Bros 80/-


2. April 2014

I dag fik jeg opereret mit øje for grå stær. Det tog ikke mere end 15-20 min, så kunne jeg gå ud ad døren med en ny kunstig linse. Langsomt er synet så blevet bedre og nu ser jeg godt med øjet, selvom der er en farveforskel i forhold til det andet øje. Måske fordi der stadig kommer en del mere lys ind i min store pupil. Men det ser ud til at fungere.

Til aften skulle det fejres med en øl. Jeg valgte en dejlig brown ale fra skotske William Bros. Det var en flaske, jeg købte i efteråret på vores tur til Skotland.

Skotsk øl inddeles ofte efter nogle gamle prisbetegnelser/skattesatser ( 60/-, 70/-, 80/- ( shilling )).

90/- er den kraftigste og kaldes også Wee Heavy.

Aftenens øl fra Williams Bros er 80/- og den er på 4,2%. Heraf kan vi konkludere at det ikke ligefrem er stærk øl, der produceres. Det er en brown ale, hvor der også er tilsat lidt hvedemalt. Skotsk ale fokuserer ofte på maltprofilen – simpelthen fordi det er for koldt til at dyrke humle. Det har traditionelt betydet, at man skulle købe humle af englænderne, og der har gennem tiden været mange uoverensstemmelser mellem de to lande. Man har i stedet brugt andre ingredienser – som lyng, fyr, og bær i øllet. Disse specielle historiske øltyper har William Bros specialiseret sig i med deres ”Fraoch” – ”Alba” – ”Ebulum” osv. ( det startede under navnet Heather Ales, men i 2004 ændrede de navn ). ”80/-” er også en traditionel scottish ale, men den er uden specielle ingredienser.

Der er en mørk, brun øl med beige, cremet skum. Den har en virkelig dejlig maltprofil, men man aner også en delikat, men behersket humlenote. Den har en god fylde.  Smagen er også overvejende maltet, med lidt toffee-karakter, men også her kommer frugtig humle med i baggrunden. En fin øl hvis man ikke lige er humlefanatiker.

Karakter 4


Ingen kommentarer:

Send en kommentar