Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 18. december 2020

Tid til en øl - Albani Blålys Jubilæumsjulebryg


 18. December 2020

Da jeg var yngre havde jeg ikke så stor interesse i øl, men kunne alligevel godt lide de forskellige juleøl, der kom på bordet til familiens julefrokoster. Det var ’Carl’s Jul’ og forskellige farver ’X-mas’. Det var øl, der altid havde været der, og jeg kan ikke huske, hvornår jeg først lagde mærke til Tuborgs ’Snebajer’. Den har da også altid været der.

Derfor var jeg lidt forundret, da jeg opdagede, at jeg er ældre end Danmarks første julebryg.

Bryggeriet Carlsminde var først i 1958, men allerede i 1960 var Albani klar med deres ’Blålys’. Og den eksisterer jo stadig, hvilket gør den til Danmarks ældste julebryg.

Det har man fejret på bryggeriet med at lave en lettere opdateret ’Jubilæumsjulebryg’. Brygget sammesteds – i Schiøtz’ gamle bryggeri midt i Odense. Den er blevet lidt stærkere – 7,5%, og den er rundere og bedre balanceret end originalen – som jeg husker det.

Faktisk synes jeg ’Blålys’ var en udmærket juleøl. Jeg synes måske den havde karakter af en guldøl – med lidt for meget alkoholsmag, men det synes, jeg er kendetegnet for stærke danske øl.

Nu beskriver bryggeriet selv øllet som en dobbelbock, men jeg synes stadig, den har det danske guldøls udtryk. Og jeg kan faktisk godt lid, at man har holdt fast i dette udtryk. Nu er det bare passet til. Alkoholen er bedre skjult og øllet fremstår mere helstøbt.

Karakter 3+

Passer godt til det danske frokostbord

Ingen kommentarer:

Send en kommentar