Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 5. december 2020

Tid til en øl - Het Anker / Braunstein Dragonfly / Mikkeller


 5. December 2020

I går var vi til årets nok eneste julefrokost. Vi er 3 par der ofte – under normale omstændigheder – mødes for at spise god mad, og hvert år er der julefrokost. Denne gang var maden bestilt i Føtex i stedet for hjemmelavet. 10 retter og det var af vældig høj kvalitet.

Derudover er der altid juleøl til maden, og vi lagde ud med Leffes Juleøl. Derefter åbnede vi Jacobsens berømte ’Golden Naked Christmas Ale’ til silden. Jeg ved ikke, om det er min viden om, at produktionen er flyttet fra Valby til Fredericia, der påvirket min bedømmelse, men jeg synes ikke smagen er så god, som jeg husker fra tidligere.

Vi havde en god øl – ’Stk. Peter’ fra Thisted til det lune og så kom der en gammel sag på bordet.

Het Anker er et belgisk bryggeri. De laver den ’Den belgiske tricolore’ – 3 øl der symboliserer det belgiske flag, og de brygger serien Gouden Carolus, hvoraf juleudgaven kommer på bordet juleaften.

De har også et par øl med gode ønsker. Jeg har tidligere anmeldt ’Best Easter Wishes’, men i går kom ’Best Christmas Wishes’ på bordet. Det endda i en udgave der havde udløbsdato i 2013, så den har ligget længe og hygget sig i flasken.

Det er en mørk øl med kraftig duft af sveske. Den har en høj drinkabillity og de overmodne svesker præger også smagen. Den lange lagring har dog givet en del syrlighed, så de mørke frugter ikke bliver tunge og sødladne. Alt i alt en fantastisk øl, der havde passet endnu bedre til ostefadet, der senere kom på bordet.

Karakter 5

Min kammerat havde i sommer været omkring Braunstein i Køge, og havde fået en god snak med dem om både øl og whisky. Braunstein har ikke været så innovative med nye øludgivelser, men adspurgt om ikke de havde noget spændende øl et hemmeligt sted, fandt de et par øl under branded ’Dragonfly’. Dette brand blev skabt i 2017 og skal eksperimentere lidt mere og vise øl med lidt mere kant en resten af sortimentet. Det er lykkedes godt med de par øl, vi smagte i går.

’Girl with Balloon’ er en quadrupel på 10,0%. Den er lagret på cognacfade og naturligvis økologisk. Motivet stammer fra et vægmaleri fra 2002 af Banksy i London. Siden er der lavet en hel serie. I 2017 blev billedet kåret til briternes mest foretrukne kunstværk.

Den har en mørk farve med et rødligt skær. Duften er sødlig med lidt alkohol. Den fylder godt i munden og smagen er frugtig med noter af alkoholen. Bitterheden er ikke så dominerende. Der er brugt Bramling Cross og Huell Melon ( IBU 31 ).


Til osten og risalamanden fik vi en ’Black Beer Bean’ på 9,0%. Denne kaffestout passer bedst til osten. Den er for tør og ristet til desserten, så den indtog jeg uden ølledsagelse. En sort sag med mørkebrunt skum. God duft af kaffe. Der er brugt bønner fra Etiopien. Kaffen beskrives som ’fyldig uden bitterhed – krydret og frisk syrlighed’. Smagen præges da også af kaffen, og jeg fik en bedre oplevelse af den, da jeg kom lidt på afstand af risalamanden.

I dag har vi købt juletræ og været i Himmerland Teater for at se en fantastisk morsom komedie om Sherlock Holmes. Til aften var jeg nok en smule træt og ville ikke åbne en superpotent juleøl. Der er et par alkoholfrie juleøl i årets kalender, og jeg besluttede mig for at åbne en af dem.

Mikkeller har lavet en ’Flat White Xmas’ i deres ’Beer Geek’serie. Den er kun på 0,3%, så den kunne jeg vel klare uden at falde for tidligt i søvn. Når jeg er på kaffebar foretrækker jeg altid en ’Flat White’.

Det er da også en kaffestout og det er den ristede kaffe, der møder en i aromaen. Den er naturligvis let i kroppen – også i min. Smagen er ristet i starten, men efter noget tid begyndte jeg at lægge mærke til lidt sødme. Indtrykket minder lidt om iskaffe, selvom min erfaring i den kategori ikke er overvældende.

Jeg foretrækker kaffestout sødere og fyldigere, men hvad kan man forvente af 0,3%. Ganske glimrende

Karakter 3

 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar