Hva’ pokker er nu det?, tænker I sikkert. En juleøl midt om sommeren.
Carlsberg 47 er oprindelig en juleøl, men sælges nu året rundt. Jeg synes, den er helt uundværlig til det store danske julefrokostbord, og drikker den normalt kun omkring jul. Men man må jo indrømme, at det er en af Danmarks bedste guldøl.
Når den har fundet vej til aftenens nakkekotelletter, er det fordi, jeg ryddede lidt op i ølskabet, og bagerst - ved de gode gemmeøl - havde en 47 sneget sig ind.
Den stammer helt tilbage fra vores juleølsmagning på arbejdet i 2007, og jeg kunne se at udløbsdatoen var 1/7 2008, så det var med lidt bekymring, jeg knappede den op.
Holdbarhedsdatoer på øl er et emne, der skaber store problemer i ølverdenen. De store industribryggerier hævder, at øl kun kan holde sig i en kort periode, og det gælder da også ofte for deres øl. Men der er masser af øl, der kan holde sig meget længere - op til 10 år og endda længere.
Belgiske stærkøl, Barley Wines og Imperial Stouts – altså øl med høj alkoholprocent og stor fylde - hører til den kategori.
Undergæret industriøl er pasteuriseret og filtreret og renset for alt. Der er nogle bryggere, der betegner disse øl som døde øl, så derfor kan de ikke holde sig. Men mange andre øltyper eftergærer på flasken, og er i en stadig udvikling, og de bliver ikke for gamle. De modnes ligesom god vin.
Men fødevarekontrollen har ikke forståelse for dette, hvilket ofte giver ølbutikkerne store problemer. Det vil være godt med bedre viden på dette område, så vi stadig kan have mulighed for at købe Vintage Ale og de andre typer gemmeøl.
Men Carlsberg 47 hører trods alt ikke helt hjemme i denne liga. Det viste sig dog hurtigt, at der ikke var grund til bekymring.
Carlsberg skriver på etiketten, at det er en stærk pilsner, men det kan kun skyldes, at de ikke mener, at danskere forstår at drikke andet. Det er på tide at få den betegnelse ændret.
Det er en bockøl på 7,0% - brygget på pilsner-, münchener – og karamelmalt, for at give farve og også smag.
Den har da også en utrolig flot rødgylden farve. Den er klar med mange bobler og en fin skumkrone. Duften er fyldig og lidt sødlig, og smagen er maltet og præget af karamel. Dette afbalanceres på fornemste vis af humlen ( Perle/ Hallertau? ( forslag fra Carsten Berthelsen i ”50 øl du skal smage inden du dør ”)), der giver en bitterhed på 35 IBU. Eftersmagen er en fin blanding af sødme og bitterhed, hvor humlen i længden får overtaget.
Karakter 4
Carlsberg 47 regnes af mange ( + mig ) for en af Danmarks bedste julebryg, - i hvert fald indtil den nye ølrevolution sendte mange nye konkurrenter på markedet.
Den er brygget i 1972, på 125 års dagen for den første undergærede Carlsberg-øl. Den vil vi vende tilbage til, når den har fødselsdag i november.
47 er en juleøl, der holder hele året rundt, og som meget oftere burde vælges til de danske frokostborde, i stedet for så meget andet pjask.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar