I dag er det blevet til et par øl fra Thisted Bryghus. Min far havde brug for lidt hjælp til at skifte et vindue ud. Det er et gammelt hus med 2 enkeltglas vinduer i stedet for termoruder, og nu var et af dem ved at have udtjent sin tid. Heldigvis har min far gemt et par tilsvarende vinduer fra engang, der var blevet lavet udestue, så det handlede om, at få vinduet pillet ned og et nyt sat op. Men vinduerne var hængslet i den øverste karm, så man skulle løfte det op i strakt arm, for at få det fri. Heldigvis var vi 3 mand om det, så det gik. På det nye vindue, der skulle i, vendte hængslerne af en eller anden grund modsat, så der var lige noget arbejde der, men det gik uden større problemer. Som belønning kunne vi sætte os til et dejligt frokostbord.
Her fik vi en ”Økologisk Pilsner” fra Thisted Bryghus.
Thisted Bryghus er et af de gamle bryghuse. Det blev grundlagt i 1902, men har i de seneste år manifesteret sig som et eksperimenterende og meget produktivt bryggeri.
I 1980 blev Peter Klemmensen ansat som direktør og brygmester, og han gik straks i gang med at udvikle nye øl.
I 1995 sendte Thisted Bryghus så Danmarks første økologiske øl på markedet.
Det er en lidt bleggul øl med fine bobler og lidt cremet skum. Smagen adskiller sig ikke fra andre traditionelle pilsnere, men eftersmagen varer længere med let/middel bitterhed. Den er på 4,6%, hvilket de danske bryggerier blev enige om allerede i starten af 1900 – tallet, efter pres fra både afholdsforeningerne og skattefar.
Karakter 3
Her til aften fandt jeg så en anden Thy øl frem – ”Porse Guld”.
Porse har tidligere været brugt som bitterstof i øl. Man har fundet rester ad mosepors ( + meget andet ) i den spand med øl, som Egtvedpigen havde med sig i graven. Så det er en gammel ingrediens. Her erstatter den til dels humlen. Man har ikke forsøgt sig med en historisk oldtidsøl. Det er der andre bud på.
Porse Guld blev lanceret i maj 1987, efter at Per Klemmensen havde eksperimenteret med den i 7 år.
2 dage om året drager personalet på Thisted Bryghus ud for at samle porse, og så ligger bryggeriet stille. ( De kombinerer det sikkert med en firmaskovtur, med øl og snaps ).
Dette er en guldøl på 5,8%. Flasken er næsten pakket ind i guld etiketter, og når øllen hældes op, lyser den også gyldent. Den har en fin skumtop og mange fine små bobler. Der er ikke megen aroma, kun en lille antydning af porse ( må det nok være ).
Fornemmelsen er livlig og frisk, og smagen er ligeledes frisk. Igen kan man ane porsen og til sidst en smule anis, synes jeg. Eftersmagen er pænt lang, let bitter og præget af en lidt anderledes smag.
( det er formodentlig porse ). Jeg synes, det er en øl, der adskiller sig fra mægden af danske guldøl på en positiv måde.
Karakter 3+
Thy laver også en ”Porse Guld Ekstra” med 5 gange så meget porse. ( så holder de sikkert en hel uge lukket ), men det er meget lang tid siden, jeg har smagt den, så jeg kan ikke helt huske forskellen. Den sælges nu i 50 cl flasker.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar