I dag forsøgte sommeren så med en sidste kraftanstrengelse at markere sig, inden efterårsmånederne
tager over. En dejlig dag, hvor det lykkedes græsset at tørre så meget, at man kunne slå det.
Min ældste datter fik nøglerne til hendes og kærestens nye lejlighed, som vi var inde at se. Den var lys og fin, og nu skal de bare have malet i løbet at den næste uge. Det bliver spændende for dem.
På sådan en sensommerdag var det på sin plads at smage en god sommerøl, og jeg fandt en belgisk blonde frem. ”La Trappe Blond” som jeg ikke har smagt før.
Det er en trappist øl. Der er kun 7 bryggerier, der må kalde sig trappistbryggerier. 6 i Belgien og så et enkelt i Holland.
Trappister er en underorden at cistercienserordenen – med lidt strengere regler og fokus på at være selvforsynende. La Trappe klosteret i Normandiet var det første, der tog disse tanker til sig og derfra spredte ordenen sig ud over Europa. Under den franske revolution og efterfølgende under Napoleon blev ordenen forfulgt og søgte tilflugt i Vestflandern, hvor de oprettede et kloster i Westmalle i 1794. Munke herfra grundlagde så efterhånden nye klostre og i 1881 grundlagde de et kloster ”Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven” i Holland lige ved den belgiske grænse. Her oprettede man 3 år efter et bryggeri ved navn ”De Schaapskooi”, der betyder fårefolden.
Klosteret har i flere omgange udliciteret bryggeriet til kommercielle interesser, hvilket har givet nogle problemer i forhold til at kalde sig trappistøl. Først i 2005 fik de atter lov at bruge denne betegnelse.
Blonden dukkede op i 1950-erne og var det overgærede øls svar på den letdrikkelige pilsner. La Trappe Blond er fra 1992.
Det er en overgæret øl, brygget på pilsnermalt og ambermalt og med en alkoholprocent på 6,5%. Belgiske bryggerier har ofte 3 øl på repetoiret – Blonde, Dubbel og Tripel, hvor blonden er den letteste.
La Trappe fås både i en 33cl flaske, hvor ordet Trappist er skrevet i glasset med forhøjede bogstaver – og i en 50 cl keramikflaske.
”La Trappe Blond” er en orangegylden øl med fint hvidt skum og mange bobler. I et pokalglas stiger boblerne op i centrum af glasset. Det ser godt ud.
Aromaen præges af en dejlig duft af appelsin. Øllet føles forfriskende på grund af kulsyren og smagen er fin og fyldig, - med lys frugt og appelsin uden at bliver for parfumeret. Til gengæld skuffer eftersmagen noget. Den er meget kort, så man sidder lidt tilbage med en fad fornemmelse. Der er stort set ingen humlebitterhed, men det er meget almindeligt i denne type.
Karakter 4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar