11. August 2008
Efter 2. verdenskrig har den lyse, lette industripilsner været førende på verdensmarkedet. Bryggerier over hele verden har lavet denne øltype, hvilket må skyldes, at der er stor efterspørgsel.
Heldigvis er der kommet et mere varieret og nuanceret sortiment frem de sidste 10 år ( i Danmark ), men i USA, hvor mikrobrygtanken har været fremme siden 80-erne, har specialøllet stabiliseret sig på ca. 16% af salget ( så vidt jeg husker ). Man mener, at procentdelen vil ende lidt højere i Danmark, men det betyder alligevel, at omkring 80 % af ølsalget stadig vil være traditionelle pilsnere. Så der er ikke noget at sige til, at de gamle bryggerier holder fast ved pilsneren.
Da interessen for ”special” øl stiger, udsender Carlsberg allerede i 1999 den første øl i deres Semper Ardens serie, og de opretter importfirmaet ”House of Beer”, der er med til at øge kendskabet til udenlandsk øl herhjemme.
Og så sker der noget mærkeligt.
Det provokerer og forarger åbenbart nogle folk, der synes, at Carlsberg burde blande sig udenom og bare holde sig til industriøl. Der går lidt ølpolitik i sagen, lader det til.
At kunne lide Carlsberg er ikke altid ”comme il faut”
Ser man på ratings på nettet, læser man ofte om folk, der nærmest skammer sig ved at anmelde Carlsberg Semper Ardens øl og undskylder – og undrer sig, fordi de faktisk godt kan lide bryggen.
Tror de, man på Carlsberg tænker: ”Vi laver jo alligevel kun industripilsnere, så vi nøjes med at ansætte middelmådige bryggere”. Selvfølgelig ikke.
Det er jo folk med mange års erfaring, og selvfølgelig kan de brygge spændende øl, hvis markedet er til det. Og det er det heldigvis blevet.
Jeg har ofte – til ølsmagninger eller når snakken falder på øl i al almindelighed - erfaret, at de fleste folk umiddelbart godt kan lide øl fra Semper Ardens serien. Den er anderledes end de øl, de er vant til – uden at blive for ekstrem.
Hvis vi skal analysere og bedømme øl, må vi prøve så vidt muligt at gå direkte til sagen – hvordan smager den. Vi skal selvfølgelig også tage hensyn til flaske og etiket og andre udenoms-ting, men vi skal ikke vurdere vores øl på, at vi synes, reklamen med ”De store hanner” er god.
Det er i orden at have sine fordomme og antipatier, men dem kan vi så komme frem med, efter vi har vurderet selve øllen.
”Semper Ardens” betyder ”Altid brændende” og står hugget i granit over døren til Ny Carlsberg. Det var Carl Jacobsens valgsprog, og hentyder til den omhu, man bør brygge øl efter.
Der er mange øl i serien, men den nyeste er ”Kellerpilz”
Den præsenteres som en frugtagtig pilsner, der er mere rund og fyldig. Der er flere øl med betegnelsen ”Kellerpils”, men det lader ikke til at være en særegen typebetegnelse.
Det er en lys, gylden øl med en fin skumtop. Duften er blød med en anelse blomst og smagen er rundere og sødere end i en almindelig pilsner. Kulsyren giver øllet en frisk fornemmelse og måske en smule syrlighed, inden eftersmagen tager over. Denne er lang og behagelig med en middel bitterhed. Alkoholprocenten er noget højere end normalt – 5,7%
Mit kendskab til den bayerske pilsnertype ”Münchener Helles” er ikke stort, men den beskrives netop på denne måde. Så indtil videre eller andet bliver bevist, betragter jeg ”kellerpilz” som en sådan. Den adskiller sig under alle omstændigheder fra andre pilsnere på markedet.
Karakter 4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar