Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 3. august 2008

Tid til en øl - Samuel Adams Boston Lager

3. August 2008
Fik besøg af gode venner fra Fynsland, og benyttede lejligheden til at genopfriske en af mine lagerfavoritter, nemlig Samuel Adams Boston Lager. Den kan til tider være svær at skaffe, men fås for tiden i Kvickly Ekstra og Metro.
Boston Lager er en Wienerøl, og det er en øltype, der i mange år på det nærmeste var udryddet. Den blev skabt i 1841 i Wien af Anton Dreher, der i England havde lært teknikken med at bruge koks til opvarmning, når man skulle tørre malten. Det giver en bedre kontrol over temperaturen og wienermalt tørres ved omkring 90 grader, hvilket giver en anelse farve til malten. Selvom øllet derfor antager lidt farve, regnes den for verdens første lyse lagerøl.
Året efter skabte Josef Grolle pilsneren og den fortrængte wienerøllen i løbet af 1800-tallet. – Indtil starten af 1980-erne, hvor den amerikanske mikrobryggertanke slog igennem. På østkysten havde der før spiritusforbudet været mange tyske og østriske bryggerier, og nu fandt man de gamle opskrifter frem.

Jim Koch i Boston er 5-generations brygger, og besluttede i 1984 at starte for sig selv. Han fandt sin tipoldefars ”Louis Koch Lager” frem, men han opkaldte den efter en af USAs Founding Fathers; Samuel Adams.
Samuel Adams er en af underskriverne på Uafhængighedserklæringen, fætter til USA's 2. præsident – John Adams - og en af hovedmændene bag ”The Boston Teaparty” i 1773. Og så var han brygger af profession. Så det er nærliggende at opkalde en Boston-øl efter ham.
Samuel Adams Boston Lager er brygget, så den overholder det tyske Reinheitsgebot. Den holder 4,9%.

Farven er som skinnende rav, og på toppen balancerer en krone af cremet skum. Aromaen er præget af blomst og citrus, og smagen er fyldig med en sød og maltet kerne. De 2 tyske humletyper Hallertau og Tettnanger fornemmes dels i aromaen og især i eftersmagen, der er lang med en behagelig bitterhed. En øl, der bliver hængende og giver lyst til mere.
Karakter 4+
6 uger efter frigivelsen i 1985 blev denne øl kåret til ”Best beer i America” ved den amerikanske Beer festival.

Samuel Adams serien omfatter også Boston Ale – Black Lager( Schwarzbier) og Cream Stout.
Endelig skal det nævnes at bryggeriet fremstiller verdens stærkeste øl: Utopia 2007 på 27%.
Wienerøllet fik stor popularitet i USA i løbet af 80-erne. Brooklyn laver også en fin udgave, og det er sikkert inspirationen for fremkomsten af Classicøl i Danmark i starten af 90-erne. En classic kan nærmest betragtes som en  slags Wiener-wanna-be.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar