I dag blev det til en sen aftenøl. Jeg skulle køre min yngste datter tilbage til efterskolen, og så var det bedst at vente med øldrikkeriet til senere. Især når procenten er på 9,5%.
Men det har også været en festdag. Min ældste datter fyldte 19 år, og hun står lige på nippet til at flytte hjemmefra. Det kunne også ses på gaverne, der mest bestod at praktiske ting. Det måtte fejres med en festøl.
”Et destillat af solstråler”.
Sådan åbner Carsten Bertelsen afsnittet om Westmalle Tripel i den fremragende bog ”50 øl du skal smage. inden du dør” Og han har så sandelig ret. Det er en drik, der skinner, hvis vi er ude i solen og som gløder her i aftenmørket. Det er en drik, der varmer, afslapper og samtidig opkvikker med lyst til mere.
Det var en af de øl, der var på programmet til min første ølsmagning for 2 år siden, og som var med til at starte denne interesse. Siden er jeg ofte vendt tilbage til den, for mig selv eller til andre ølsmagninger. De fleste synes godt om den, men nogle få synes, den er for massiv og fyldig. – dem om det.
Trappistmunkene, der flygtede fra den franske revolution, fandt i 1794 et fristed i Westmalle i det vestlige Flandern. Klosteret blev grundlagt d. 6 juni og hedder officielt: ”Abdij Onze-Lieve Vrouw van het Heilig Hart van Jezus”
Deres forgængere i Normandiet havde fokuseret på cider, men 1. August 1836 begyndte man at brygge øl, og 10. December var den klar. Den første øl var efter sigende sød og let, men i 1856 bryggede de en stærk brown ale i stil med den nuværende Dubbel.
Det første registrerede salg er fra 1. Januar 1861.
I 1933 blev bryggeriet moderniseret og i 1934 udsendte man en stærk lys ale på 9,5%. Verdens første Tripel. Bryggeriet blev igen moderniseret i 1991 og er nu – sammen med Chimay – det mest kommercielle af trappistbryggerierne.
Trappistbryggerierne er ikke kommercielle i traditionel forstand. Hele overskuddet går til vedligeholdelse af klosteret, og til velgørende formål.
Westmalle Tripel findes kun på flaske. Det er en lys og glødende øl. Den er ufiltreret, så den bliver uklar, hvis man vil have det hele med. Skummet er hvidt og fast. Aromaen er krydret og præget af koriander. Fornemmelsen er meget fyldig og varmende og alkoholen giver en behagelig prikkende fornemmelse i mundhulen. Der er tilsat ekstra lys kandis og efter to gæringer, tilsættes lidt gær og sukker , som giver en tredje (tripel ) gæring i flasken.
Det giver en fyldig , lidt sødlig smag med koriander og det hele balanceres med en ret høj bitterhed ( ca. 40 IBU ). Der bruges Styrian Goldings, Tettnanger og Saaz. Perfekt.
Karakter 5
Den enorme fylde og kompleksitet tilskriver munkene den gode gær, der igen skyldes: ” alle de bønner vi opsender til Herren”.
Desuden hævder de, at 2 glas Westmalle Tripel vil nedsætte risikoen for stress med 50%, så skål – det er bare med at komme i gang.
Og til lykke med fødselsdagen, min skat.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar