7. August 2008
Netop hjemvendt fra en hyggelig aften i gode venners lag, hvor vi har fået god mad og en lille ølsmagning. Vi fik en yderst veltillavet gullasch, og startede med en ”Newcastle Brown”, der passede fint dertil. Det er en af de første øl, jeg stiftede bekendtskab med, da jeg begyndte at fatte, at der var mere end HOF og Grøn Tuborg.
Derefter fik vi en ”Juliane” fra De 5 Gårde; en fin, lidt rødlig wiener? med en sødlig afslutning. Der er også tilsat ekstra sukker. De 5 Gårde gør ikke megen reklame for sig selv, men øllet er brygget på Harboe bryggeriet, og stammer fra 5 gårde i Sønderjylland.
Jeg havde taget en Beck’s Gold med fra min tur til Tyskland. Den præsenterer sig flot gylden i en klar flaske, men minder en del om Beck’s Pilsner – måske en anelse sødere og rundere.
Vi fik også et dejligt ostebord, hvor vi skulle prøve lidt mørkere øl. En ”Asam Bock” fra Weltenburger Kloster i Bayern og Søgaards ”Skipperstowt”.
På min Harzentur var jeg stødt ind i et par flasker fra Weltenburger Kloster. Bryggeriet er det ældste klosterbryggeri i verden. Det stammer helt tilbage fra 1050. Weihenstephan er godt nok ældre, men det er ikke længere tilknyttet til noget kloster, men derimod et topmoderne universitetsbryggeri, samt en gærbank.
Weltenburger Kloster er et benedictinerkloster og ligger på spidsen af en lille halvø, der rager ud ved en krumning i Donau.
De nuværende bygninger er opført i barokstil og bygget af brødrene Asam mellem 1716 – 1739.
Derfor indgår ordet Barock i mange af bryggeriets øl-navne.
Øllet er altså ikke lokalt øl fra Harzen, men kan dog købes der, og jeg fik en flaske ”Barock Dunkel” og en ”Asam Bock” med hjem.
”Weltenburger Kloster Barock Dunkel” blev i 2004 kåret som den bedste ”dunkel” i verden. Det er en flot kobberfarvet øl med en fin skumtop. Smagen er præget af ristet malt, men øllet føles let i munden. En let bitterhed afrunder oplevelsen. Øllet er på 4,7%
Karakter 3+
”Weltenburger Kloster Asam Bock” er naturligvis opkaldt efter de to brødre, der opførte klosteret. Det er en dejlig dobbeltbock på 6,9%. Den har en mørk, brun farve og en hvid cremet skumtop.
Nu er jeg jo meget til søde, stærke øl, og jeg må sige, at denne her er spændende. Øllet har en udpræget sødme uden at blive vammel og passer fint til ost. Den er fyldig og byder på mange smagsnuancer af lidt chokolade og måske er det lakrids. Men den er brygget efter Reinheitsgebot.. Der er ingen megen bitterhed i eftersmagen.
Karakter 4+
Das Reinheitsgebot er en tysk lov fra 23. April 1516, der siger, at øl kun må bestå af bygmalt, humle og vand. Derved kunne man opretholde en lavere pris på hvede ( der ellers var dyrere ) til brød, når der ikke skulle kæmpes om afgrøderne. Da Louis Pasteur i 1800-tallet påviste gærens betydning for ølbrygning, blev dette taget med i loven. Siden er hveden taget til nåde igen, så loven siger altså -
Øl må kun brygges af følgende ingredienser:
Malt af byg eller hvede
Humle
Gær
Vand
Eu-domstolen besluttede i 1987, at loven var i strid med varernes frie bevægelighed, så den eksisterer ikke længere, men de fleste tyske bryggerier ( og mange udenlandske, der brygger tyske øltyper ) sætter en ære i stadig at brygge efter Das Reinheitsgebot.
Hurra for det.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar