I går fejrede vi min kones fødselsdag. Denne gang var det vennerne, der kom på besøg og fik grillmad. Vi havde grillet et par ænder allerede dagen før. Selvom tilbehøret ikke var juleagtigt, var det alligevel en god lejlighed til at teste et par af årets juleøl – for man drikker selvfølgelig øl til julemaden.
Til and foretrækker jeg de lidt stærkere belgiske ales, så det er dem, det handler om i dag. Vi testede fire af disse øl. Jeg kendte tre fra tidligere, men har ikke direkte sammenlignet dem før.
”Ørbæk Jingle Bells” – ”St. Feuillien Cuvee de Noel” – ”St. Bernadus Christmas Ale” – ”Ølfabrikken Sort Jul”.
”Jingle Bells” er den letteste af disse øl – 7.0%. Flot orange/brun sløret øl med fine bobler. Let duft af frugt. En lidt spinkel øl, der er let at drikke, men som mangler fylde og kraft, i hvert fald i sammenligning med de andre af aftenens øl. På etiketten ses et glansbillede med kanetur og sne. Det passer til navnet.
St. Feuillien ”Cuvee de Noel” er på 9,0%. Den har flere år i træk vundet ved blindsmagninger på juleøl i Danmark. Jeg drak den til anden i julen 2006 og den er en sikker succes på julebordet. Den har samme udseende som Ørbæk og også her er duften præget af frugt. Blomme/sveske træder fint frem og sammen med en note af alkohol minder det lidt om hedvin. Jeg fornemmer også en behagelig orangesmag. Fin bitterhed i eftersmagen, der er lang og fyldig.
”St. Bernadus Christmas Ale” er mørkere – både i udseende og smag. Her mærker man en duft af anis, men også her er der mørk frugt. Den er på 10,0% og virker kraftigere og tungere end Feuillien. Den kunne godt passe til flæskesteg også.
Sidste øl var fra Ølfabrikken, og den fik jeg sidste år til jul - og det med stor fornøjelse ( 25 dec 08 ). Om der er ændret på opskriften siden Gourmetbryggeriet overtog Ølfabrikken, ved jeg ikke – men jeg blev en smule skuffet denne gang. Den virkede lidt sur og træt. Det er da stadig en god øl, men den løftede sig ikke rigtig til de store højder i sammenligningen.
Til den fede julemad er øl godt, fordi øllet bedre passer til de mange forskellige smagsindtryk fra julemaden - surt – sødt – fedt. Øllet er også bedre til at omsætte den fede mad og transportere fedtet væk.
I går fejrede vi min kones fødselsdag. Denne gang var det vennerne, der kom på besøg og fik grillmad. Vi havde grillet et par ænder allerede dagen før. Selvom tilbehøret ikke var juleagtigt, var det alligevel en god lejlighed til at teste et par af årets juleøl – for man drikker selvfølgelig øl til julemaden.
Til and foretrækker jeg de lidt stærkere belgiske ales, så det er dem, det handler om i dag. Vi testede fire af disse øl. Jeg kendte tre fra tidligere, men har ikke direkte sammenlignet dem før.
”Ørbæk Jingle Bells” – ”St. Feuillien Cuvee de Noel” – ”St. Bernadus Christmas Ale” – ”Ølfabrikken Sort Jul”.
”Jingle Bells” er den letteste af disse øl – 7.0%. Flot orange/brun sløret øl med fine bobler. Let duft af frugt. En lidt spinkel øl, der er let at drikke, men som mangler fylde og kraft, i hvert fald i sammenligning med de andre af aftenens øl. På etiketten ses et glansbillede med kanetur og sne. Det passer til navnet.
St. Feuillien ”Cuvee de Noel” er på 9,0%. Den har flere år i træk vundet ved blindsmagninger på juleøl i Danmark. Jeg drak den til anden i julen 2006 og den er en sikker succes på julebordet. Den har samme udseende som Ørbæk og også her er duften præget af frugt. Blomme/sveske træder fint frem og sammen med en note af alkohol minder det lidt om hedvin. Jeg fornemmer også en behagelig orangesmag. Fin bitterhed i eftersmagen, der er lang og fyldig.
”St. Bernadus Christmas Ale” er mørkere – både i udseende og smag. Her mærker man en duft af anis, men også her er der mørk frugt. Den er på 10,0% og virker kraftigere og tungere end Feuillien. Den kunne godt passe til flæskesteg også.
Sidste øl var fra Ølfabrikken, og den fik jeg sidste år til jul - og det med stor fornøjelse ( 25 dec 08 ). Om der er ændret på opskriften siden Gourmetbryggeriet overtog Ølfabrikken, ved jeg ikke – men jeg blev en smule skuffet denne gang. Den virkede lidt sur og træt. Det er da stadig en god øl, men den løftede sig ikke rigtig til de store højder i sammenligningen.
Til den fede julemad er øl godt, fordi øllet bedre passer til de mange forskellige smagsindtryk fra julemaden - surt – sødt – fedt. Øllet er også bedre til at omsætte den fede mad og transportere fedtet væk. Til anden foretrækker jeg belgiske abbey ales – til flæskesteg vil jeg vælge lidt mørkere stout typer. Her er en oversigt over øl til and og steg.
DK Mikkeler Santas Little Helper 2007 11.0% Dejlig mørk belgier med kraft 5+
DK Haandbryggeriet Julegjøl 8,2% Dejlig belgisk dubbel 5
DK Mikkeler Santas Little Helper 2008 11,0% Lettere end 07 5
B Abbaye des Rocs Speciale Noël 9,0% Livlig med dyb mørk smag 5
B Corsendonk Christmas Ale 8,5% Dejlig belgisk øl 5
B St. Bernadus Christmas Ale 10,0% Dejlig øl 5
B Friart St. Feullien Cuvee de Noel 9,0% Fyldig og nuanceret, lidt sød, 5
DK GB Gourmet Julebryg 7,3% Sødlig øl. Vældig god 4+
B Caulier Blonde de Noël 10.0% God med engelsk lakrids? 4+
B Gouden Gouden Carolus Christmas 10,5% Fyldig, lidt sød juleøl. Dejlig 4+
US Avery Old Jubilation 8,0% Meget fin strong ale 4+
DK Carlsberg S.A. Christmas Ale 8,3% Dejlig juleøl, lidt sød 4
DK Herslev Stjernebryg 9,0% Mørk smag af koriander 4
DK Ølfabrikken Sort Jul 8,5% En god øl med et frisk strejf 4
N Nøgne Ø God Jul 8,5% Fin Stout 4
DK Brøckhouse Julebryg 9,0% God mørk øl, især til julemad 3+
DK Horsens Bryghus Julebryg 7,5% Fyldig. Appelsin og kanel 3+
DK Ørbæk Jingle Bells 7.0% Træ, nødder, krydderi 3+
DK Fur Julebryg 6,5% Brown ale, lidt sur 3
DK Fanø Bryghus Julebryg 6,0% Mørk chokostout, god til mad 3
B St. Landelin St. Landelin Noel 6,8% En god, temmelig sød øl 3
B Van Steenberge Gulden Draak Vintage 7,5% Frisk, lidt humlet. Meget skum 3
Ingen kommentarer:
Send en kommentar