Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 30. november 2009

Tid til en øl - La Trappe Isid'or

30. November 2009

I 2009 fejrede Trappistklosteret i Berkel-Enschot jubilæum. Det var præcis 125 år siden den første øl blev brygget på klosteret. Det var broder Isidorus Laaber, der begyndte i 1884, og det er hans kontrafej, der pryder etiketten på jubilæumsbryggen. Salget fra denne øl går til brødrene i Uganda, hvor de er ved at opbygge en ny tilværelse efter flugten fra urolighederne i Kenya i 2008.

I sommer besøgte jeg klosteret i Holland. Der var ikke mange besøgende omkring frokosttid, hvor vi ankom. Porten til klosteret – og til bryggeriet var lukket, men ad en lille sidedør kommer man ind i haven, hvor der også er en lille butik og et større udskænkningssted med plads til mange besøgende. Der var mange cykelstativer, for når de holder deres ølfestivaler kommer folk fra den nærliggende by på cykel, og så er der fuldt hus. Vi nød vores mad og jeg fik en La Trappe Dubbel fra fad. Den var virkelig god.

I butikken fandt jeg denne jubilæumsøl ”Isid’or”. Navnet spiller lidt på bryggerens navn og d’or, der betyder noget med guld ( mit franske er ikke så stærkt ). Hvis det er farven der hentydes til, er det vist nærmest rødguld.

Det er en flot rødgylden øl med en del slør og et orange skær, hvis den holdes op i lyset. Skummet er hvidt, men det forsvinder hurtigt. Alkoholprocenten er 7,5%. Duften er kompleks med lys frugt og belgisk gær. Den er brygget på byg- og hvedemalt og der er tilsat Perle humle. Den føles frisk i munden med pæn kulsyre. Smagen er svagt krydret med noter af frugt – oragnge, abrikos, rosin. I slutningen tager en citrusbitterhed fra humlen over, og den holder ind i den lange eftersmag.

Det er absolut en vellykket øl, de her har skabt – måske en af de bedste fra La Trappe.

Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar