Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 27. november 2009

tid til en øl - Mikkeller Draftbeer

27. November 2009

I går aftes havde vi en meget hyggelig og dejlig julefrokost på arbejdet. Vi havde fået julemad fra ”Slagter Ole” i Nørresundby og havde hver især drikkevarer med. Der var flere specialøl på bordet og vi delte pænt om dem, så det var muligt at smage flere forskellige.

Til silden var der Royal X-mas ( den blide hvide ) og der var også en enkelt flaske ( 75 cl ) af  ”Draft Beer” fra Mikkeller. Den beskrives som en pilsner, men pga af alkoholstyrken får den tillægsordet ”Imperial” føjet til navnet. Det er blevet en meget almindelig tilføjelse indenfor især amerikansk mikrobryg.

Den er brygget på pilsner-, carapilsner- og ambermalt, hvilket giver den en mørkere gylden farve.

Alkoholprocenten er 8,0%, så betegnelsen guldøl er nok rigtigere end pilsner. Duften og også smagen er i starten præget af den aromatiske humle ( Amarillo og Cascade ) og man tænker helt klart ”american pale ale”, men så ændrer smagen sig til en noget sødere nuance. At det er en pilsnersmag er nok en overdrivelse – dertil er sødmen og fylden for stor, men den smager godt, og det er jo det væsenligste. Markant bitterhed i eftersmagen.

Til fiskefiletten og rejerne tog vi en ”Hvid Jul” fra Ølfabrikken ( GourmetBryggeriet ). Denne øl er også på 8,0% og er en hvedeøl med kamilleblomst og druesukker. ( se 13. dec. 08 ). Den holder heldigvis sin friske og smagfulde karakter fra sidste år og er stadig en af mine favoritter til fiskedelen af julebordet.

Til medisteren, og stegen fandt vi de mørkere øl frem. ”Rudolf” fra Nibe Bryghus ( 1. dec. 08 ), der er en bockøl med anis og appelsin for at give julestemning. Den virker mere aromatisk i år end sidste år.

Ørbæks ”Jingle Bells” som jeg skrev om forleden og vi smagte også ”Sort Jul” fra Ølfabrikken. Forleden var jeg ikke speciel glad for den, og også i går var den ringe. Jeg begynder at tro, at der er sket en fejl i år, for sidste år var det en af favoritterne. Ærgeligt – især fordi jeg har en til i skabet.

Derimod kom Mikkellers ”Santas Little Helper” fra 06 på bordet, og selvom det ikke er den bedste udgave ( det er 07 udgaven, men den er vist udsolgt overalt ), er det alligevel en fremragende øl. Den er lysere end 07 og 08 og har en mildere, mere frugtagtig smag af blomme og abrikos.

Til ris a’la manden fik vi en lille lun øllikør, nemlig ”Ultrapres” ( 19 aug 08 ) som der stadig var en del tilbage af, fra vores belgiske smagning sidste vinter. Men sådan en likør bliver ikke dårlig, så den passede perfekt til desserten.

Det var nok sidste julefrokost i vores egen lille afdeling. Nu bliver vi slået sammen med en meget større gruppe. Men det er nu dejligt, når vi ikke er flere end at vi kan sidde omkring samme bord.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar