Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 2. november 2009

Tid til en øl - König Ludwig Dunkel

2. November 2009
Den bayerske kongefamilie – Wittelsbach - hævder at have brygget øl siden 1260. Ejeren af König Ludwig International er Prinz Luitpold af Bayern og brygningen foregår på det gamle Kaltenberg Slot 40 km vest for München. Slottet stammer fra 1292, men de nuværende bygninger er fra 1600tallet. De første øl fra den nye udgave af bryggeriet hed Prinzregent Luitpold, men nu er navnet ændret til König Ludwig. På etiketten ses det bayerske kongehus’ våbenskjold.
Den bayerske dunkeltype var den øltype der i 1830erne begyndte af brede sig i Centaleuropa, da Gabriel Sedlmayr fra Spaten fik styr på gæren og udvidede produktionen med dampkraft. Det er den øltype brygger Jacobsen kopierede ( med hjælp fra Sedlmayr’s gær ) som det første undergærede øl i Danmark, og det er den type, der har lagt navn til vores kendte udtryk – ”en bajer”
”König Ludwig Dunkel” er et forsøg på at genskabe denne øl fra 1800tallet. Den er brygget på münchenermalt, hvilket giver den flotte mørkbrune farve. Skummet er kraftigt og hvidt og der er masser af små livlige bobler i øllet. Duften er maltet med noter af mørk frugt. Fornemmelsen er frisk – jeg synes næsten den er lidt aggressiv. Dette forstærkes af, at der ikke er særlig megen sødme i smagen, men man fornemmer frugt og en anelse brændt malt. Bitterheden er fin ( IBU 26 ) i eftersmagen, der er kortvarig. Procenten er 5,1%
Karakter 4
Vores nye killing udviste også stor interesse for König Ludwig. Måske synes den, de har samme farve, eller måske kan den bare godt lide øl ( det er jo en hankat )

Ingen kommentarer:

Send en kommentar