Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 7. november 2009

Tid til en øl - Samuel Smith Raspberry

7. November 2009
I dag var vi til en kombineret 80 års fødselsdag og 55 års bryllupsdag. Da parret ikke helt kunne enes om anledningen blev det til en novemberfest. Det foregik på Restaurant Gråanden med udsigt over havnen. Godt var det for tåget og gråt til at se alverden, men så koncentrerede vi om selskabet og den gode mad. Der blev naturligvis serveret vin til maden, så det skal vi ikke komme ind på her.
Her til aften ville familien sidde og se Barnaby. Det foregår som bekendt i Midsommer, hvilket ledte tankerne på Sommersby cider, som de andre fandt frem. Jeg tænkte, at så måtte jeg vel også tage en frugtdrik, - og jeg havde en hindbærøl fra det engelske bryggeri Samuel Smith i skabet.
Frugtøl findes i flere varianter. I Belgien findes de spontangærede frugtlambic – Framboise og Kriek. I Berlin kan man få de specielle Berlinerweisse, som jeg endnu ikke har smagt. Og så har vi altså denne engelske variant fra Yorkshire.
Jeg har vist ikke skrevet om Samuel Smith før, men det må vente til en anden gang, for i dag handler det om frugt.
”Organic Raspberry” er en øl på 5,1%. Den bliver brygget på økologisk byg- og hvedemalt på et lille Melbourn Bros. bryggeri i Stamford, Lincolnshire. Det er et håndværksbryggeri uden automatiske processer. Øllet gæres to gange med forskellig gær, men det oplyses ikke hvilke. Derefter overføres øllet til Samuel Smith’s bryggeri i Tadcaster, Yorkshire, hvor man tilsætter økologisk hindbærsaft, og hvor det kan lagres og modnes.
Man brygger også en udgave med jordbær og en med kirsebær.
Jeg smagte denne øl første gang ved en ølsmagning holdt af One Pint, der importerer øllet. Det var den første øl, og den virker da også bedst som aperitif. Den kunne også gå til en sød dessert. Det var ikke en øl, der faldt i alles smag, og det skal da også indrømmes, at smagen er meget langt fra en pilsner. Men smagsløgene skal rettes i en anden retning, og hvis man er lidt nysgerrig, går det nok.
Det er en uklar mørk øl med et rødligt skær. En hvidt skumlag dækker toppen, men det forsvinder hurtigt. Duften er kraftig af hindbær. Øllet føles livligt og skarpt, og smagen er syrlig, men ikke så meget som i de belgiske frugtlambic. Alligevel må der være lidt kultiverede udgaver af vildgærstammer i, for at give dette præg ( ? ). Man fornemmer samtidig en flygtig sødme fra hindbær. Jeg synes også at fornemme en svag note af mug og kælder. Eftersmagen er syrlig, og bitterheden er lav.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar