Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 29. marts 2010

Tid til en øl - Thy Påske Stenøl

29. Marts 2010

I dag har vi overdraget nøglerne til vores barndomshjem til den nye ejer. Det har været lidt underligt at gå og rydde det gamle hus, men nu er vi færdige og kan koncentrere os om min mors nye andelshus, hvor vi skal have lavet haven til at være i.

Derudover har jeg ( med min kones hjælp ) købt det tøj, jeg skal have på til vores sølvbryllup. Det skal jo passe til hendes kjole.

Aftensmaden stod på rester fra lammekøllen i går, så jeg fandt en ”Påske Stenøl” fra Thisted Bryghus frem. Stenøl var en øltype, der var på vej ud af sortimentet ( jeg tror slet ikke typen har eksisteret i Danmark ), indtil Peter Klemmensen på Thisted Bryghus afprøvede metoden.

Man nedsænker 800 grader varme lavasten i urten, hvorved en karamelisering på stenenes overflade finder sted. Efter gæringen lægges stenene i lagertanken, og der frigives karamel til brygget. Lagertiden er på omkring 3 mdr, så det er en langvarig og bekostelig affære. Der er ikke mange oplysninger at hente om humletyper og lign. på hjemmesiden.

Da min interesse for øl begyndte, læste jeg selvfølgelig en masse bøger om øl. Og i en af disse stod der, at stenøl var meget sundt. Forfatteren havde selv erfaret det under et besøg hos en producent, der ved hjælp af pendulering havde påvist det. Forfatteren havde endog selv prøvet at pendulere med samme resultat. Men jeg tror nu ikke, han på noget tidspunkt har ment det alvorligt, selvom producenten var overbevist om stenøllets fortræffeligheder.

Men når det er så sundt, kan vi jo roligt drikke det i store mængder.

Det er en flot rødgylden med kraftigt offwhite skum og spredte bobler. Duften er sødlig af karamel. Øllet virker lidt aggressivt i munden, men med fyldig smag. Her er det igen en tydelig smag af karamel, der dog hurtigt går over i en kraftig humlebitterhed. Der afsluttes med en lang bitter eftersmag. Alkoholprocent 7,5%

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar