Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 29. januar 2011

Tid til en øl - Beer Here ( Christian Skovdal Andersen )


29. Januar 2011

I går afholdt Ølkonsortiet i Aalborg en ølsmagning med Christian Skovdal Andersen.  Han er en af de nye, innovative bryggere, der har sat Danmark på Øl-verdenskortet de seneste år. Han stod bag den gamle, originale ”Ølfabrikken”, der senere blev opkøbt af Gourmetbryggeriet, og nu går en krank skæbne i møde efter salget til Harboe. Efter en pause startede han op på ny med ”Beer Here” – et fantombryggeri, der for tiden får øllet brygget på Søgaards Bryghus i Aalborg. Christian Skovdal Andersen er nu flyttet til Sydafrika, hvor han prøver at starte en produktion op med ”Bierwerk”. Efter sigende har sydafrikanerne ikke taget mikrobryggeritanken til sig, så der er nyt land at erobre. På Beer Here’s hjemmeside kan man læse at Canada har importeret øl fra bryggeriet og ”at det bringer bryggeriet et skridt nærmere målet – total verdensherredømme”. Denne ironiske distance i markedsføringen genkender man fra mange af etiketterne, hvor der ofte er længere ”røverhistorier” om de enkelte øl.

Christian Skovdal Andersen kalder sine ølsmagninger for: ”Ølsmagning og Røverhistorier – skæve fortællinger, hele overdrivelser og halve sandheder fra 7000 års ølhistorie og 7 års dansk mikrobryg.”

 
Han afholder i denne omgang 4 foredrag – Fredericia, Helsinki (Finland), Rom (Italien) og Søgaards Bryghus i Aalborg. Egentlig skulle vi have hørt om ”Bierwerk”, men det var umuligt at få øllene frem fra Sydafrika, så i stedet blev det øl fra Beer Here.
 
 
Vi lagde ud med ”Fat Cat” – en red ale på 4,7%. Christian har besluttet at lave en hel ”katte”-serie, hvor alle øl skal være med denne procent og humlet med den New Zealandske Nelson Sauvin humle. Derudover vil der være tale om vidt forskellige stilarter.
”Fat Cat” er brygget med engelsk Maris Otter malt, tysk münchenermalt, karamelmalt, afskallet chokolademalt og rå byg fra Sjælland. Der er som sagt brugt Nelson Sauvin som eneste humletype – en humle han smagte første gang i 2006 på Helsinki Beerfestival. Vi fik historien om humlehøsten i Yakima ( Washington ) i 2007, hvor enorme mængder selvantændte, og fik priserne på amerikansk humle til at stige betydeligt. Så var det nødvendigt at se sig om efter andre typer. Jeg har tidligere lagt mærke til denne humletype, der giver en behagelig, frugtagtig bitterhed.
Det er en flot, rød/orange sløret øl med svagt skum. Humlen er tydelig i aromaen og naturligvis også i smagen. Let og skarp i munden. En glimrende og smagfuld øl med lav alkoholprocent.
Karakter 4
 
Derefter kom turen til næste øl i rækken – ”Black Cat”. Den er naturligvis også på 4,7%. Jeg har skrevet om den tidligere ( 30. aug. 2010 ), og mine indtryk har ikke ændret sig meget :
Den er faktisk mørk med et caffe-latte farvet skumlag, der virker meget blødt. Duften fra humlen er kraftig. Nelson Sauvin humlen virker meget aromatisk med nogle sødlige citrusnoter – rød grape, og druesaft. Navnet har den fået fordi den minder om den New Zealandske drue Sauvignon Blanc.
Øllet har en sommeragtig lethed over sig, men den markante bitterhed giver alligevel en lidt aggressiv øl. Jeg kunne godt lide aromaen fra humlen, men smagen overraskede mig lidt. Jeg syntes den virkede underlig parfumeret. Eftersmagen er naturligvis præget af bitterheden, der bliver hængende længe.
Karakter 4”
Dog Synes jeg at de ristede nuancer trådte tydeligere frem denne gang. Stilen er en ”Hoppy Black Ale”. Det er i hvert fald den betegnelse Christian selv holder mest af. ”Black IPA” er noget vrøvl, og ”India Black Ale” giver problemer med importmyndighederne i USA, da øllet jo ikke kommer fra Indien. ( Der er dog ingen problemer med dansk ”India Pale Ale” – mystisk )
 
”Ammestouten” har jeg også skrevet om før ( 28. marts 2010 ). Vi fik historien om den nærende, mørke drik, som blev givet til ammende mødre i 1800-tallet. Christian har tilsat lidt ekstra koffein til originalen, så det er lettere at holde sig vågen.
 
 
”Tia Loca” har givet en del debat pga etiketten. Det viser Tintin klædt ud som Adolf Hitler. Som gammel Tintin-fan kan jeg godt forstå det, for deres image er meget forskellige, men det er igen et udtryk for det skælmske, ironiske udtryk. Denne øl er en blanding af tysk og belgisk hvedeøl. Som der står på etiketten:      ” På en tur gennem Europa kan det ske, at man er heldig at ramme både Tyskland og Belgien”. Navnet betyder ”forrykt tante” og var navnet på en husbåd i den belgiske by Gent.
Brygget på belgisk malt, tysk hvedegær og krydret med koriander og appelsinskal giver det en behagelig hvedeøl. Den er lys gylden med et let slør. Frisk og prikkende i munden og med mere bitterhed i eftersmagen end jeg havde forventet.
Karakter 4
 
”Jule IPA” har jeg også smagt tidligere ( 22 dec. 09 ). Det var en af de første øl fra Beer Here, og den skulle gøre op med det julegløgghelvede, der kunne indsnige sig i december. Så var det godt med noget frisk og humlet som modvægt. Julestemningen kommer fra lidt tilsat appelsin og alkoholprocenten ( 7,0% ) Etiketten har ændret sig lidt, så om det er helt samme opskrift, vides ikke, men jeg kan ikke smage den store forskel.
På etiketten ser vi julemanden med et krus øl, samt et par misundelige rensdyr – og et banner, hvor der står ” Julen er humlens fest”. Derfor er det også en humlebitter ”JuleIPA” på 7,0% han har kreeret. Han skriver endvidere” Denne julejoviale IPA, der med bramfri bitterhed med sikkerhed vil give de kvalmsøde glögg-helvede juleøl en englelydsyngende ørefigen i julegave. Halleluja” Og jeg skal love for at humlen er i front med en bitterhed på 70 IBU ( findes under afsnittet: ”Teknisk ævl” ).
Det er en flot kobberfarvet øl med en del slør. Der er fine bobler, der fuldstændig usystematisk stiger op. Skummet er kraftigt og lyst gulligt. En kraftig citrusaroma rammer ens næse, med noter af appelsin og ananas ( der er tilsat appelsinskal ). Skummet føles meget blødt og lækkert, men øllet fremtræder ellers lidt aggresivt pga bitterheden. Smagen er fyldig med citrus og der sluttes som sagt af med en kraftig bitterhed.
Karakter 5
Så er det tid til pause……

Ingen kommentarer:

Send en kommentar